Начало

НЯМА ДА ИМА ПРОБЛЕМИ С ЛЕКАРСТВАТА ЗА КРЪВНО


Дата: 2018-07-09 19:05


 Пациентите с лекарства за кръвно, които властите блокираха заради опасна съставка в тях, няма да имат проблеми със смяната им. Това увериха от здравната каса днес след среща между изпълняващата длъжността управител на НЗОК – д-р Йорданка Пенкова, председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, маг. фарм. Маргарита Грозданова от БФС.

За да се осигури непрекъснатост в лечението на пациентите, от касата ще уведомят лекарите и аптеките, че в периода от 6 юли до 6 август, общопрактикуващите лекари свободно ще могат да заменят блокираните лекарства с други. Аптеките пък ще ги отпускат безпрепятствено на хората.


В петък медикаменти с активното вещество валсартан 

бяха блокирани от Европейската агенция по лекарства. Те се произвеждат от Zhejiang Huahai Pharmaceuticals в Китай. В тях има примес на N-нитрозодиметиламин (NDMA), който класифицира като вероятен канцероген. От компанията смятат, че наличието му е свързано с промени в производствения процес, въведени през 2012 г. Заради това се наложи всички пациенти, които са пиели тези лекарства да посетят личния си лекар и той да им смени терапията.

Автор: "БАЗП"  Източник: clinica.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 2219

Партньори