Начало

Новини

Успешен директор на държавна болница е кандидатът за управител на здравната каса


Дата: 2018-07-03 16:31


 Д-р Дечо Дечев е номинацията за управител на НЗОК на парламентарните групи на ГЕРБ и Обединените патриоти. Предложението е публикувано на сайта на Народното събрание. Престои той да бъде изслушан в Здравната комисия, а след това депутатите трябва да гласуват и номинацията му.

Мандатът на предишния управител на Касата професор Камен Плочев беше прекратен предсрочно заради невъзможност за изпълнява задълженията си повече от три месеца.

 

В момента д-р Дечо Дечев е изпълнителен директор на университетската болница за многопрофилно лечение "Св. Иван Рилски" - София. Бил е заместник-директор на Здравната каса през 2001 г.

Един от най-успешните директори на болница

Кандидатът за управител д-р Дечо Дечев, до момента не е заемал точно този пост в здравната каса, но от 2008 г., с кратко прекъсване, е управител на една от най-успешните като финансови показатели университетски болници - "Св. Иван Рилски" - София. Д-р Дечев е работил в здравното министерство, пет години в здравната каса, където беше завеждащ лекарствената дирекция и заместник-директор през периода 2001-2002 г., отново заместник-директор за времето до 2005 г., а след това три години беше член на управителния съвет, който тогава беше шапката на институцията. От 2008 г. д-р Дечев оглави борда на "Св. Иван Рилски". При управлението му клиниката стана една от трите от общо 65 държавни болници с положителни финансови резултати.

Отстранен заради позиция

При управлението на Петър Москов обаче Дечев беше отстранен от поста по време на отпуската си. Причината беше несъгласието му с цялостната политика на министъра. Конкретният повод беше, че в този момент Москов беше предложил обединение на деветте болници в карето на Медицинска академия и беше решил, че Дечев е против. Дечев се обяви и против въвеждането на идентификация с лични карти в болниците, тъй като клиниките можеха да регистрират пациенти с копие на документа. В крайна сметка Дечев беше уволнен без причина и беше възстановен на поста при управлението на служебния министър Илко Семерджиев през миналата година.

Дечев е изключително добре запознат със здравния сектор във всички негови сегменти и е един от експертите, чието становище е уважавано в професионалните и политически среди. Самият той е изключително популярен сред колегите. Един месец след отстраняването му от Москов екипът на болницата протестираше всеки ден пред министерството и сградата на правителството.

Автор: "БАЗП"  Източник: capital.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 2219

Партньори