Начало

Новини

Най-голямата смъртност е при сърдечно-съдовите заболявания, а не в онкологията


Дата: 2018-06-06 11:41


 Най-голямата смъртност е при сърдечно-съдовите заболявания, защото ако в онкологията процентът на смъртност е 14, то в сърдечно-съдовата хирургия са 65%. Това поясни в интервю за предаването „Нещо повече“ на програма „Хоризонт“ адв.Пламен Таушанов - Председател на Управителния съвет на Българска асоциация за закрила на пациентите.

„В България се акцентира на химиотерапията, лъчетерапията, което не е най-важното, защото първо пациентът трябва да мине на онкокомитет. Успеваемостта на онкологичното лечение в България е от 20 до 30% по-лоша от тази в Европа. За сравнение - в някои клиники, например в Хайделберг има 100% успеваемост на лечението на определени диагнози“, каза той и подчерта: „Системата, финансирана от НЗОК не се интересува от качеството на лечението“.

Адв. Таушанов добави, че за 2017 г. има извършени 500 тромболизи, а случаите на инсулт са 50 000, а на фона на това имаме 10 000 починали от инсулт.

„Когато от спешните центрове виждат, че пациентът се нуждае от тромболиза, вместо да го закарат в лечебно заведение от второ или трето ниво на компетентност по неврология, го карат в местната болница и му правят какви ли не изследвания, докато стане вече закъснял за тромболизата (до 4-тия час след получен инсулт) и в много от тези случаи, пациентите до един месец по-късно умират. Няма отговорност от спешния център, няма отговорност от лечебното заведение“, каза той.

Цялото интервю с Пламен Таушанов можете да чуете тук .

 

Автор: "БАЗП"  Източник: bnr.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 2617

Партньори