Начало

Медицинските изделия са скъпи, но няма да поевтинеят с полуистини


Дата: 2018-05-15 17:38


 Спорът за цените на медицинските изделия се разгорещи през последните дни – говори се за починали пациенти, които не са могли да ги доплатят, и за „вот на недоверие” срещу председателя на Надзорния съвет на Националната здравна каса.

Проблемът е изключително важен за обществото и затова е добре да се проследи

какво кога и как се случи в действителност.

В края на март Надзорният съвет на НЗОК прие новия списък с медицинските изделия в болничната и извънболничната помощ, за които касата заплаща частично. Списъкът влезе в сила от 1 април 2018 г.

Няколко седмици по-късно стана ясно, че реимбурсната сума за някои от тях, конкретно в сърдечносъдовите болести, е намалена. На практика сумата, плащана от здравната каса за сърдечни клапи и протези, е по-ниска с 10%.

Преди седмици пациентска организация реагира остро срещу това и излезе с писмо, в което обяви "вот на недоверие" срещу председателя на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева. В писмото се твърдеше, че пациентка е

починала, тъй като не е успяла да доплати

за твърде скъпото медицинско изделие, нужно за лечението й.

На следващия ден ръководителите на лечебното заведение, в което е починала пациентката, опровергаха твърдението. Според тях тя е постъпила в болницата в много лошо общо състояние.

По-късно проверка на касата установи, че заявка за въпросното медицинско изделие дори не е подавана.

Второ писмо, алармиращо, че друга пациентка е починала заради непосилна цена на медицинско изделие, същата пациентска организация изпрати до медиите в четвъртък.

Там пише, че жената е била диагностицирана и насочена към лечение с въпросното изделие през февруари. Но не става ясно какво е наложило забавянето на лечението до края на април.

В това писмо от организацията обявиха "втори вот на недоверие" срещу председателя на Надзорния съвет на НЗОК. Въпросът е защо "вотът на недоверие" е насочен точно към Начева и

само срещу председателя.

Надзорният съвет на здравната каса се състои от деветима. Четирима са представители на държавата. По двама са от синдикалните и работодателските организации. Един е от пациентските организации.

За да бъде прието решение от надзора, то трябва да получи поне пет гласа "за".

Конкретно решението за цените, по които касата ще плаща медицинските изделия, е взето с шест гласа "за", нито един "против" и нито един "въздържал се". При това четирима от гласувалите "за" не са представители на държавата. Единият от тях е представителят на пациентските организации.

"За" са гласували двамата представители на работодателите, както и единственият присъстващ на заседанието представител на синдикатите.

Без тези гласове нямаше да бъде приет

този списък с цени, тъй като на заседанието са били само двама от четиримата представители на държавата.

От стенограмата на това заседание става ясно още нещо - че при обсъждането на списъка се е коментирало не намаляване, а увеличаването на сумите, които плаща касата за някои медицински изделия.

Например за торакалния стент, за който НЗОК до 1 април даваше 1400 лв. и чиято най-ниска цена е 14 000 лева. За него сумата, която покрива касата, е увеличена на 5000 лв. с новия списък.

Със същия списък е вдигната и възрастта, до която пациентите с диабет получават по 1100 тест ленти.

От стенограмата се вижда, че всички членове на Надзорния съвет, присъстващи на заседанието, обсъждат възможностите НЗОК да поема повече медицински изделия и да плаща повече пари за тях.

На последното заседание на Надзорния съвет Жени Начева обяви, че дебатът за правилата за медицинските изделия, които ще влязат в новия списък през септември, започва още сега.

Няма спор, че медицинските изделия са скъпи. Някои от тях са непосилно скъпи за пациентите. Здравната каса и Министерството на здравеопазването ще трябва да свършат много работа и да проведат още много битки. Тези битки обаче няма да бъдат спечелени в полза на пациентите, ако при дебатите истината се подменя с полуистини, преувеличения и даже лъжи.

Автор: "БАЗП"  Източник: в."24 часа"

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 2321

Партньори