Начало

Новини

Несъществуващи пломби


Дата: 2018-03-09 15:57


 Зъболекари източват здравната каса с пломби, научихме от "ужилени" пациенти. Лечението на кариеси фигурира в здравната книжка, но не и в устата на потърпевшите. Малцина хващат нарушението, доказването му отнема време и не винаги завършва с успех за жалбоподателите.

Ужилени

„Случайно открихме, че пломбата на 6-годишния ни син Мартин всъщност не съществува. В здравната книжка беше написана дата, на която изобщо не сме посещавали зъболекарския кабинет“, разказа семейство от София.

От около две години детето посещавало елитна клиника на столичния булевард „Дондуков“, чието име родителите отказват да разкрият, защото резултатът от проверката не доказал категорично нарушението. Все пак зъболекарката отнесла глоба заради пропуски в документацията.

Майката и бащата на Мартин описват случилото се в жалба, както до Комисията по етика на Зъболекарския съюз, така и до НЗОК. Инспекторите веднага реагират и правят проверка.

Независим стоматолог преглежда детето в присъствието на инспекторите. Наистина пломба на посочения зъб няма. Той обаче открива кариес, което отчасти проваля намерението на семейството да защити правата си.

„Хипотетично съществува възможност пломбата да е поставена, после да е паднала“, обяснява проверяващият стоматолог. Пред инспекторите от НЗОК, лекарката на детето казва, че не си спомня подробности от лечението, но детето имало минимален кариес, който е бил обработен. Докторката обаче е санкционирана, защото не е попълнила всички необходими данни в Здравната книжка. Проверка на „Телеграф“ показа, че глобите за подобни нарушения са минимални - между 150 и 200 лева.

Масово

Неофициално представители на Зъболекарския съюз признаха, че случаите с несъществуващи пломби не са малко. Заради ниските глоби някои стоматолози продължават газят закона дори след наказанието. Тогава се стига до отнемане на права.

Такава съдба сполетяла столична зъболекарка, която изкарала 7000 лева заплата за месец, при положение, че била в болничен.

От НЗОК, касата обясниха, че не водят статистика само за този тип гафове, свързани с нарушенията с фиктивно поставени пломби. През 2017 година са извършени 6036 проверки на лечебни заведения за дентална помощ, като броят на констатираните нарушения е 6677, съобщиха от НЗОК.

Най-честите констатирани нарушения са свързани с обема на договорените дентални дейности, както и несъответствие между зъбен статус и извършени дейности, обясниха експертите.

Броим кариесите си с код

Уникален код от десет символи ни дава електронен достъп до информация, свързана с нашето дентално лечение. Той се издава от Районните здравноосигурителни каси (РЗОК).

Благодарение на този номер всеки може да провери дали пломбите наистина са му поставени. След сигнали на граждани, проверили досиетата си с уникалния код и извършени проверки на лекари по дентална медицина са установени като отчетени, но неизвършени 132 дентални дейности на здравоосигурени лица, съобщиха от НЗОК.

От касата отчитат подобряване на осигуреността на българите със зъболекари. През 2017 година имаме един лекар на 1131 здравноосигурени. Децата са приоритетна група, като всяко има право на обстоен дентален преглед със снемане на зъбен статус и 4 лечебни дейности. Касата заплаща 100% лечението на деца с психична заболявания.

Инспектори съветват: Внимавайте какво подписвате!

Внимавайте какво подписвате, преди да напуснете зъболекарския кабинет. Този съвет отправиха здравни инспектори към пациенти и майки на деца, които ги придружават до стоматологичните клиники. В ръцете им обикновено администраторите пъхат един куп бумаги. Често, заради притеснение, болка или просто разсеяност пациентите не гледат какво подписва. Така автографът им може потвърди ден на посещение в кабинета, който изобщо не е верен.

Същото важи и за направено фиктивно лечение. Ако откриете нарушение, подайте писмена жалба до Районната здравноосигурителна каса. След като получите входящ номер, инспекторите ще насрочат дата на проверката, после трябва да ви информират за резултатите от нея.

Автор: "БАЗП"  Източник: telegraph.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 2221

Партньори