Начало

Мнения и анализи

Асексуалност и кариеризъм водят до непорочно зачатие


Дата: 2018-03-07 16:59


 Една на всеки 200 жени в Америка е забременяла, без да е имала сексуален контакт с мъж през живота си. Това сочи смущаващо изследване, публикувано в Британския медицински журнал.

В него са взели участие 7870 жени, като те са били обект на проучванията в период на 14 години. 45, или 0,5% от тях, са посочили, че са заченали непорочно, без някога да са правили секс.

В случая не се преповтаря библейският сюжет за Дева Мария и раждането на Младенеца, а божествената намеса е на науката.

Асексуалност и хомосексуалност при жените могат да бъдат причината те никога да не са губили девствеността си, а в един момент биологичният им часовник да започне да ги алармира за бебе. Възможността за тях е да заченат чрез инвитро процедура. Друга причина за непорочно зачатие, може да е религиозно схващане, че

жената губи от своята женственост и сила, когато се отдаде на мъжа.

“Четири или пет случая съм имала в последните 20 години, в които жена да не е имала полов контакт и да е потърсила нашата помощ”, казва д-р Павлета Табакова, която има дългогодишен опит в лечението на репродуктивните заболявания и правенето на инвитро процедури.

“Предимно това са жени, които са разочаровани, че мъжете нямат желание да се обвържат или оженят, а биологичният им часовник е вече към своя край и искат да се реализират като майки”, добавя д-р Табакова и обяснява, че това е изключителна рядкост в България, но все пак съществува.

Значително по-често се случва обаче

жени, имали полов контакт, но се отдали на кариера и образование, да поискат да заченат инвитро и сами да настояват да отглеждат своите деца.

Все по-трудно красиви и умни българки намират добри партньори, с които да са спокойни и убедени, че заедно могат да възпитават общо поколение, споделя своите наблюдения и д-р Таня Янакиева в интервю.

Според д-р Табакова наистинане всеки път една образована жена намира партньор, който иска да сподели отговорността да отгледат съвместно едно дете”. Профилът на българките, които поемат отговорността да са самотни родители на инвитро бебета, са възраст около 40 г. и имат възможността да осигурят добри условия на дете, но не намират човека. Затова започват да го търсят из каталога с донори в клиниката. С червени корици и ламинирани листове, този каталог дава информация за ръст, телосложение, образование, професия, цвят на коса и други данни на бъдещия баща на детето им.

Но какъв е перфектният донор, или така нареченият “баща мечта за българките? “На първо място да е образован и с добра професия”, отговаря д-р Табакова и дава пример, че когато юристка отиде в клиниката, тя пита дали имат юристи, сред които да избира.

Същото се отнася и за жените в IT сектора, те търсят някого, който е със същата професия или има афинитет към математическите науки. От значение е да владее чужди езици и да има някакво артистично хоби. След това идва ред на външните белези. Изненадващо българките не предпочитат русокосите и синеоки мъже, а тези с тъмна или кестенява коса. Ръстът варира, като най-голям е броят на донорите с височина между 175 и 185 см.

Предимство е да си с атлетична фигура и да спортуваш редовно, а вредните навици като тютюнопушенето не се толерират. В каталога има поместена и графа зодия.

Оказва се, че за някои жени от голямо значение е каква е зодията на донора.


 

Каталогът с донорите на семенна течност е разделен на кръвни групи и показва данни като ръст, образование и професия.

Сред разлистващите каталога най-много са жените, които имат съпруг, но двамата не могат да имат деца. Тези жени търсят донор, който максимално да прилича на мъжа им.

“Ако мъжът и жената са с тъмна коса, те търсят и донорът да е с тъмна коса. Русокосите донори са по-малко и се търсят от смесени бракове. Примерно българин, женен за украинка или чехкиня, те държат донорът да е със светли черти”, казва д-р Павлета Табакова.

В България се намират много донори, и то с качествен семенен материал.

“Само веднъж взехме семенна течност от скандинавските страни, която е три пъти по-скъпа от нашата, и така и не я ползвахме. Искахме да я сравним по качество, но се оказа, че не е никак по- качествена от българската”, разказва ин витро специалистът д-р Павлета Табакова.

Народите от северните страни са много по-податливи към пороци като алкохолизъм и наркомания, които до голяма степен са наследствени. Освен това имат много повече генетични заболявания и се проявяват аномалии, защото много от хората в северните страни живеят в по-затворени общности и се женят между роднини.

“Имаме много качествен генетичен фон и няма причина нашите жени да ги осеменяваме със скандинавци”, смята д-р Табакова.

Нужни са 2-3 до максимум 4 дни въздържание, за да може семенната течност да е с най-добри показатели.

 Малката стая за семеотделяне е оборудвана с еротични списания и телевизор.

 Не е добре въздържанието да бъде по-малко или повече от 5 дни, защото това не се отразява благоприятно на сперматозоидите. С постъпването в клиниката за даряване е нужно да се направи регистрация на донора, която включва данни за визията на пациента и ред други подробности, които после стават част от донорския каталог. След това идва ред на всеизвестната малка стаичка за семеотделяне. С квадратура по-малка от 4 кв. м. тя е оборудвана с малък диван, еротични списания и телевизор, до който стои указание кои са каналите за възрастни. След като донорът е готов, еакулатът се предава на биолозите в клиниката за изследвания. Първите резултати излизат още след 1-2 часа. Ако те са добри, изследванията продължават, като напълно безплатно се правят такива включващи полови и генетични заболявания. Резултатите от тях излизат в рамките на 10 дни, но понеже инкубационният период на ХИВ е 6 месеца, се налага донорът да повтори процедурата по семеотделяне още веднъж 6 месеца след първата си поява в клиниката.


Всеки донор се изследва от биолози за всички полови и генетични заболявания, като за резултатите от ХИВ са нужни 6 месеца.

Ако и тогава резултатите са отрицателни, той става част от каталога. За отделеното време, отсъствието от работа и пътуването получава парично овъзмездяване, което често е в размер на около стотина лева.

“Донорът не може да разбере кой го е избрал, но може да му се каже колко на брой успешно заченати деца има той”, казва д-р Павлета Табакова и пояснява, че той може да има до 5 живородени деца.

Тоест ако вече е баща на 2 деца, не може да стане инвитро татко на повече от 3. “Това е с цел да се намали вероятността брат и сестра да се срещнат и да създадат семейство”, обяснява д-р Табакова.

 

Автор: "БАЗП"  Източник: в."24 часа"

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 3559

Партньори