Начало

Да има престъпление “подкупен лекар”, предлагат на министър


Дата: 2018-02-12 13:15


 В Наказателния кодекс да бъдат предвидени специални текстове за лекари, които са подкупни. Това предложение са направили от закрития вече център БОРКОР до здравния министър Кирил Ананиев.

Центърът е изготвил анализ на възможностите за корупция при търговията с медицински изделия - протези, уреди и пр. В НК трябва да има специални текстове за корупционни престъпления при изписването на лекарства и медицински изделия или при определянето на доставчиците на такива, предлагат от БОРКОР.

В момента в българското законодателство нямало такива текстове, а в същото време много от лекарите работели за фармацевтични компании, включително и срещу спонсорство, твърди документът.

Лекарите и болниците, които работят за фармацевтични компании, трябва да бъдат включени в специален регистър, който да се управлява от Националната агенция по приходите и Министерството на здравеопазването, препоръчват още от БОРКОР. Той трябвало да е част от законов механизъм за лобистката дейност на фармацевтичните компании.

Предлага се и ограничение на медицинските изделия, които могат да се предлагат свободно в дрогерии. БОРКОР бе закрита от края на миналия месец и ще се влее в новата Комисия за превенция на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. Мегаорганът, който бе създаден с новия антикорупционен закон, включва още досегашната КОНПИ, комисията за конфликт на интереси, отдели от Сметната палата и ДАНС.

Автор: "БАЗП"  Източник: в."24 часа"

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 2321

Партньори