Начало

Храни и добавки

Храната - отрова или лекарство?


Дата: 2018-02-09 18:06


 Храната може да бъде отрова или лекарство. Ние сами решаваме кой от двата варианта да изберем. Казал го е още великият Хипократ.

И днес повече от всякога трябва да си припомняме тази фраза. Оказва се, че да живееш здравословно във века на технологиите е едно от най-големите предизвикателства пред нас. Заради забързаното ежедневие, изобилието от junk food (от англ. -  буквално „храна-боклук“), лутането между различни модни тенденции. Или пък липсата на информираност, която често води до крайности. От там и страшните болести на кантара - анорексия и булимия, които стават все по-често срещани сред младите хора.

И всичко си има своята предистория - липсата на навици още от ранна детска възраст. Факт е, че все по-малко майки предлагат готвена храна на децата си. И под това се подписвам с две ръце.

Факт е и че българинът залага предимно на мръвката, а не на плодовете и зеленчуците. Нали смята, че трябва да е добре заситен и че това ще му осигури дълголетен живот. Не обръщаме внимание обаче, че купуваме от най-некачественото месо от хранителните вериги. Не за друго, а защото нямаме пари. Защото колко от българите могат да се похвалят, че са консумирали прясно свинско или агнешко месо, защото са отглеждали животни на село. Едва ли са много.

И от тук идват бедите ни. Некачествени продукти изпълват менюто ни, движим се все по-малко, а се надяваме да сме здрави. И как да стане това, като залагаме на меса, пълни с хормони и без никаква хранителна стойност. А статистиката е потресаваща.

Над 70% от хората не се хранят правилно и това води до здравословни проблеми. И не случайно отново още от Древността е казано, че ние сме това, с което се храним. Защото тези навици предаваме и на децата си. В ежедневието си пък все по-често срещам майки, които ми споделят: “Моето дете манджи не яде, предпочита сандвичи”. После се учудваме защо подрастващите затлъстяват.

Спомням се как преди време трима млади българи създадоха първото по рода си мобилно приложение за здравословно хранене, което изцяло замества личния диетолог. Младежите заложиха на иновативен алгоритъм за определяне на здравословния режим на всеки потребител, при това напълно безплатно. Така бързо и лесно през смарфона всеки може да попълни данните си и да се сдобие с индивидуален режим на хранене. Подбират се е най-лесните рецепти.

Така че начини има, стига да искаме да водим здравословен начин на живот. И най-вече сами да осъзнаем колко е важно това за нас. И не всичко опира до пари. Много по-полезна за нас ще е домашно приготвена постна гозба от парче пилешко, блъскано с хормони.

Лесно е да „сготвиш“ набързо от топлата витрина на магазина. Или пък да отскочиш до някоя верига за бързо хранене на път към вкъщи след работа. Но всичко си има цена и тя се плаща по-късно. За съжаление.

Така че ние сами избираме на кое да заложим - на отровата или лекарството.

Автор: "БАЗП"  Източник: monitor.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 5007

Партньори