Начало

Спасиха бебе с огромен тумор


Дата: 2018-01-11 10:27


 Бебе на 4 месеца с голям тумор на кръвоносен съд на черния дроб е спасено със сложна операция в „Пирогов". Момиченцето дължи живота си на екип под ръководството на д-р Цветко Георгиев, началник на отделението по хирургия на новородено и вродени аномалии в спешната болница, и проф. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА.

Предизвикателство са били 2 неблагоприятни фактора - малката възраст на детето и огромният размер на тумора, който при това нараствал агресивно. За 25 г. кариера не съм виждал толкова голямо образувание на толкова малко дете, казва д-р Георгиев.

Туморната формация е открита случайно. Дотогава семейството смятало, че просто коремчето е голямо. След по-обстоен преглед лекарите насочили детето към „Пирогов". При високоспециализираната диагностика се установява, че тумор обхваща едната половина на черния дроб и изпълва цялата коремна кухина.

Образуванието беше приблизително колкото главата на детето - разказа д-р Георгиев. - Нарастваше бързо, рисково беше и да се вземе биопсия - това рутинно иначе действие можеше да предизвика кръвоизлив. Трябваше да се отстрани възможно най-бързо." Д-р Георгиев се свързва с проф. Никола Владов и двамата планират до най-малки подробности сложната операция. Благодарение на опита на хирурзите и добрата подготовка туморът, вероятно доброкачествен, е отстранен само за 2 часа с възможно най-щадящи техники. Малката пациентка е спокойна и дори вече се усмихва.

Автор: "БАЗП"  Източник: в. 24 часа

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 2221

Партньори