Начало

Новини

Български лекар извърши уникална манипулация


Дата: 2018-01-10 18:17


 Български лекари направиха първото в света цялостно ендопротезиране (подмяна) на аорта на сърцето.

Уникалната манипулация е отразена с научна публикация в едно от най-престижните научни списания за кардиология - "Journal of the American College of Cardiology" в САЩ.


Процедурата е извършена от екип начело с доц. Иво Петров, национален консултант по инвазивна кардиология и началник на Клиниката по "Ангиология и Кардиология" на "Аджибадем Сити Клиник".

Спасеният пациент е 48-годишният Евгени Павлов. Той е бил с близо 50 сантиметра разкъсване на най-големия кръвоносен съд в човешкото тяло - аортата. То застрашава пряко живота на Евгени и блокира кръвотока към десния крак. Ако състоянието не се лекува навреме, смъртността е близо 50% в първите 48 часа.

В двучасова спешна интервенция доц. Иво Петров и д-р Зоран Станков поставят два последователни стента, за да се затвори разслояването на съда по цялата му дължина, и по този начин е спасен не само животът на пациента но и пълната подвижност на крака му. Това е първото цялостно ендопротезиране на аорта у нас и в света.

Обичайният подход при такива случаи е класическа отворена кардиохирургия, но състоянието на пациента не е позволявало отворен достъп. „Когато докараха Евгени стана ясно, че минималноинвазивната интервенция е единствения му шанс. Иначе нямаше да оцелее", сподели д-р Зоран Станков.

Автор: "БАЗП"  Източник: trud.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 2221

Партньори