Начало

ЛЕКАРИ СЕ ВДИГАТ НА ПРОТЕСТ


Дата: 2018-01-09 11:40


 Лекари и сестри от общинските болници са готови да излязат на протест. Точната дата и формата ще бъдат уточнени днес на Управителен съвет на Сдружението на общинските болници.

Идеята се родила на предишния УС на сдружението в средата на декември 2017 г. Управителите определили ориентировъчна дата за начало на лекарското недоволство на 15 януари. Очаква се днес от Сдружението да решат кога, как и за колко време ще протестират. Причината за недоволството е тежкото финансово състояние, в което са изпаднали общинските лечебни заведения. Според д-р Тотев има медицински персонал, който не е получавал заплати в продължение на месеци.

„Съществува огромна опасност от затваряне на болници. Някои от тях обслужват цели региони. Какво ще правим тогава? Ние не разлайваме кучетата, не заплашваме. Това е реалността и то днес. Това се случва в момента", каза още той.

Д-р Тотев уточни, че идеята за протеста не идва само от управителите на болниците, а както от персонала, така и от хората по регионите. Пациентите са уплашени, че здравните заведения ще затворят и няма да има кой да ги лекува.

„Едновременно с подготовката за протестите, вървят и подписки в подкрепа на всяка общинска болница. Когато приключат, ще внесем подписите в Народното събрание", допълни той. Сдружението на общинските болници настоява за целева субсидия от 25-30 млн. лева, с които да се даде глътка въздух на затъналите лечебни заведения.

„Настояваме и за актуализация на цените на клиничните пътеки, които не са пипани от години", каза още д-р Тотев.

В средата на декември миналата година от Сдружението изнесоха данни, според които 11 болници са на крачка от фалита. 31 пък имат неразплатени средства от държавата в размер на 5 млн. лв. От Сдружението отхвърлиха и предложението на здравния министър Кирил Ананиев такива лечебни заведения да се закриват и дейността им да се прехвърли към други. Това няма как да бъде реализирано, защото на територията на общините няма частни структури и има региони само с по една болница.

Според медиците твърдението за лош мениджмънт в лечебните заведения отдавна не е актуално. Няколко са проблемите. На първо място, това са цените на клиничните пътеки. Понастоящем болниците работят с фиксирани приходи на ниво 2006 година. Много пътеки са неадекватно остойностени.

През 2010 г. цените на 16 от клиничните пътеки бяха свалени значително надолу. Като идеята тогава беше да се осигури ресурс за останалите нови дейности, например инвазивна кардиология. Според управителите на болниците повишението на минималната работна заплата, горивата, косумативите, лекарствата също са поскъпнали, но не и приходите от НЗОК. Общинските болници нямат друг източник на финансиране. Общините по закон са отрязани откъм възможности да помагат, с изключение на чл. 102 от Закона за лечебните заведения, който им позволява да инвестират средства за основни ремонти.

Автор: "БАЗП"  Източник: clinica.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 2221

Партньори