Начало

Новини

Ново революционно лекарство за мигрена


Дата: 2017-12-01 10:42


 Нов подход в лечението на мигрена показва обещаващи, дори "революционни" резултати, съобщава Би Би Си. Четири фармацевтични компании се надпреварват за патента на новите видове лекарства, които атакуват директно пептидите в мозъка, причиняващи главоболие и чувствителност при мигрена, като две вече са провели успешни клинични изпитания и резултатите са по-добри от очакваното.

Надпреварата във фармацевтичната индустрия е ожесточена, защото един от седем души по света живее с това хронично главоболие без особена помощ освен болкоуспокояващи. То засяга три пъти повече жени, отколкото мъже.

Мигрената, която се проявява по-рядко от 15 дни в месеца, се нарича епизодична, а тази, която е по-често - хронична. Усилията на компаниите са насочени и в двете посоки, но на един и същ принцип - да предотвратяват появата й, вместо да потискат симптомите й. Досегашните опити за лекарства за превенция срещу мигрена имат нежелани странични ефекти и не са прицелени добре, смятат авторите на новите проучвания.

Повечето нови лекарства, които се разработват, са насочени конкретно срещу хормона калцитонин (calcitonin gene-related peptide or CGRP), за който е доказано, че предизвиква болката и дразненето от шум и светлина при мигренните пристъпи. По различни механизми новите медикаменти се опитват да пречат на производството му, да отслабват ефекта му или да защитават частта от мозъка, с която той взаимодейства.

Най-новото изследване, което дава надежда за милиони, било проведено в британската болница King's College Hospital. Там експериментират с вещество, което предотвратява пристъпите на мигрена чрез антитела, които пречат на работата на калцитонина. Медикаментът се оказал ефективен при повечето участници в клиничното изпитване, като при 50% от тях успял да намали броя на пристъпите им в месеца наполовина. Предстои обаче да се наблюдават и анализират и дългосрочните ефекти от него.

Автор: "БАЗП"  Източник: dnevnik.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 2081

Партньори