Начало

Новини

1 декември - Световен ден за борба с ХИВ/СПИН


Дата: 2017-12-01 09:56


 Днес (1.12) е Световен ден за борба с ХИВ/СПИН. За първи път този ден е отбелязан през 1988 г. От 1996 г. с отбелязването на този ден се заема Програмата на ООН за ХИВ/СПИН. Оттогава денят се превръща в начало на целогодишна кампания с акцент върху превенцията, образованието и информираността.

Знаете ли, че човек може да носи вируса на СПИН, но кръвният му тест да бъде отрицателен? ХИВ има свойството да се крие от имунната система, като този период може да варира от 2 седмици до 3 месеца след заразяването. Лекарите го наричат „прозоръчен период", затова при отрицателен тест и съмнения за заразяване съветват изследването да се повтори в рамките на половин година.

Световният ден за борба с ХИВ/СПИН е чудесен повод да си припомним какво може да причини болестта и как да се предпазим от нея. Предлагаме ви някои от по- интересните и по-малко известни факти за синдрома на придобитата имунна недостатъчност.

Без симптоми

Вирусът на СПИН може да живее в организма без външни изяви доста дълго време. Латентният период може да продължи 8-10 години и дори повече, но това съвсем не означава, че вирусът не се размножава. Веднага след инфекцията заразените могат да имат висока температура, увеличени лимфни възли, фарингит, обриви, диария, повръщане или главоболие, но не винаги. А и много хора изобщо не обръщат внимание на подобни симптоми. „Пипнал съм някакъв вирус”, е стандартното оправдание да не отидат на лекар и да се лекуват с аспирин.

Прогресия

Лошата новина е, че само при около 5% от болните синдромът не прогресира, заради специфични особености на имунната им система. При останалите обаче това е неизбежно и понякога се случва много бързо, особено при хора, които не знаят, че са заразени и не се лекуват. Затова една от глобалните цели на Програмата на ООН за борба с ХИВ/СПИН (UNAIDS) e до 2020 г. 90% от всички хора, живеещи с вируса, да знаят своя ХИВ-статус. Другата цел е 90% от диагностицираните да получават ретровирусна терапия, а при 90% от тях вирусът да не се открива в кръвните тестове.

Right in the HAART

Няма правописна грешка! HAART (Highly Active Antiretroviral Therapy) е името на най-съвременната ретровирусна терапия, за която може да се каже, че поразява ХИВ „право в сърцето” (на английски right in the heart – б.а.), защото забавя развитието на болестта и е способна да направи вируса неоткриваем в кръвта. Това спира разпространението на заразата, позволява на имунната система почти напълно да се възстанови и осигурява по-дълъг и качествен живот за хората с ХИВ. Без тази терапия болните са уязвими за банални инфекции, като най-често (в 35% от случаите) губят живота си, заради туберкулоза.

Статистика

Около 36.7 млн. души по света живеят с ХИВ, сочат данните на UNAIDS за 2016 година. През същата година вирусът е инфектирал 1.8 млн. души и е отнел живота на друг 1 милион. В България по данни на Министерството на здравеопазването заразените са над 2 460. Около 35% от новооткритите случаи са регистрирани във възрастовата група 20-29 години, а други 36 на сто – сред 30-39 годишните.  85% от серопозитивните са мъже, а само 14 на сто са жени. Най-много болни от СПИН има в София (41% от заразените), Пловдив (13%) и Варна (8%), като в останалите градове на страната процентите варират между 0.5 и 4 на сто.

Автор: "БАЗП"  Източник: clinica.bg, в. 24 часа

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 2082

Партньори