Начало

Новини

Днес е световен ден на диабета


Дата: 2017-11-14 08:06


 Проблемите на хората с диабет отново ще са в центъра на вниманието по инициатива на студентите в Медицинския университет в Пловдив (МУ-Пловдив). Както всяка година, те организират кампания по повод Световния ден за борба с диабета – 14 ноември. Този път вниманието им е насочено към последствията върху женското репродуктивно здраве.

„Гестационен диабет” е темата на лекцията, която ще изнесе проф. д-р Мария Орбецова, дм, ръководител на секция и началник на клиниката по ендокринология и болести на обмяната към Медицински университет и УМБАЛ „Св. Георги“ гр. Пловдив. Преди това в 16:30 ч. пред Аудиторния комплекс на МУ - Пловдив ще се формира „жив“ кръг от присъстващите, облечени в син цвят. С телата си те ще формират логото на Световния ден в знак на съпричастност към хората, заболели от диабет.

Световният ден за борба със заболяването се отбелязва всяка година на 14-ти ноември по решение на Международната Диабетна Федерация и Световната здравна организация, в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването. Логото на Световния ден за борба с диабета е кръг, символизиращ живота и здравето, а синият му цвят отразява небето, еднакво за всички нации. Синият кръг е символ на обединението на световната диабетна общност, в отговор на диабетната пандемия.

Автор: "БАЗП"  Източник: clinica.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 2081

Партньори