Начало

Храни и добавки

Нови правила за здравословно хранене


Дата: 2017-11-02 11:40


 Нови научни данни показват по-ниски потребности от въглехидрати и вода, по-високи потребности от витамин D и С.

Министерството на здравеопазването (МЗ) публикува обновена Наредба за физиологичните норми за хранене на населението, която задава нови стойности на прием на редица хранителни вещества, витамини, минерали и вода.

Целта на проекта е да регламентира най-новите научно обосновани стойности за прием на хранителни вещества и енергия с оглед гарантиране на здравословно хранене на населението в България. Обновените стойности са базирани на последни проучвания на Световната здравна организация (СЗО).

Наредбата е публикувана на портала за обществени консултации.

Нови научни данни показват по-ниски потребности от въглехидрати, по-високи потребности от витамин D и витамин С и редица други промени, които трябва да бъдат въведени, за да може да се направи адекватна оценка на храненето на българското население, да се идентифицират реалните проблеми и рисковите популационни групи.

Ето защо в проекта са актуализирани всички стойности за среднодневни потребности от енергия и всички стойности за адекватен прием на пълноценен белтък. Въведени са стойности за адекватен прием на есенциални мастни киселини и n-3 дълговерижни полиненаситени мастни киселини, както и стойности за адекватен прием на хранителни влакнини, диференцирани по възраст.

Въведени са интервали за прием на влакнини и определения на „хранителни влакнини“ и на „добавени захари“.

Актуализиран е приемът на витамините, минералните вещества, стойностите за адекватен прием на калий и вода, въведени са стойности за минимални потребности от натрий и калий; стойностите за горни граници за нерисков прием на витамин D и флуор; препоръчителните интервали за прием на общ белтък, общи мазнини, мастни киселини, общи въглехидрати, диференцирани по възраст.

Наредбата определя средни енергийни потребности за различните възрастови групи и по пол; препоръчителен хранителен прием на белтък, въглехидрати, витамини и минерални вещества; адекватен хранителен прием на белтък, общи мазнини, мастни киселини, общи въглехидрати, витамини, минерални вещества и др.

Оказва се, че от детската градина до класните стаи храните, които се предлагат на децата, са далеч от нормите за здравословно хранене. Проучване на Националния център по обществено здраве и анализи е в синхрон с европейските изисквания. Данните показват, че и при децата дневната доза енергия, която си набавяме от храната, трябва да бъде намалена. До началото на 2018 година, специалистите по хранене ще изготвят нови правила за хранене на най-малките.

Причините, които налагат приемането на нов нормативен акт са свързани с новите проучвания за потребностите на организма от основни хранителни вещества, биологичноактивни вещества и енергия. Актуализирането на физиологичните норми за хранене на населението в България се извършва периодично и това е общ подход на всички страни в света.

В зависимост от развитието на науката по хранене, на прилаганата методология и натрупаните научни доказателства, се налага периодично актуализиране на препоръчителните стойности за прием на енергия и хранителни вещества.

Въведени са нови формули за изчисляване на основната обмяна, нови критерии за увеличаване на енергийните потребности в зависимост от степента на физическа активност. Всички тези промени водят до необходимостта от актуализиране на стойностите на средно дневните енергийни потребности, включени във физиологичните норми за хранене на българското население от 2005 г.

Това се налага и от промените в антропометричните характеристики на българското население, установени при 2 националните проучвания на хранителния статус през последните години, които се използват за определяне на средните енергийни потребности в различните възрастови групи.

Автор: "БАЗП"  Източник: investor.bg; nova.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 5007

Партньори