Начало

Здраве и красота

Промените във времето често предизвикват дискомфорт


Дата: 2016-09-21 14:30


Човешкият организъм веднага реагира на промените във времето. Главоболие, отпадналост, бърза умора или просто лошо настроение – това са най-честите признаци на т.н. “метеочувствителност” (чувствителност, предизвикана от метеорологичните промени). Какво е това – болест или просто нещо, наподобяващо пролетна умора?

Ако преди промени във времето чувствате необичайна възбуда или обратното - ставате отпуснати и сънливи, то това е напълно нормално. Тази естествена реакция на организма не се смята за проблем. Но изострените хронични болести в отговор на атмосферните промени се смятат за наистина опасни. Те могат да възникнат преди измененията във времето като своеобразна сигнална реакция.

Ако страдате от сърдечно-съдови заболявания, вашето състояние може да се влоши няколко часа преди смяната на температурата или атмосферното налягане. Понякога главоболието, отпадналостта, тревогата и болките в ставите могат да бъдат провокирани дори от промяната в посоката на вятъра.

Високата влажност на въздуха също е неблагоприятен фактор за хората със заболявания на сърцето, а някои случаи на внезапна смърт съвпадат с периодите на надвиснала буря.

Ясно е, че не можем да влияем на времето, но можем да помогнем на организма си да преживее този тежък период. Най-важно е да поддържаме в добра форма сърдечно-съдовата, имунната и храносмилателната система.

При рязка смяна на времето е добре да се намали физическата активност. По-добре е да се отложат заниманията със спорт. Един час активен спорт може да се замени с половин часова разходка или дишане на чист въздух. Ако чувствате прилив на сили, можете да повървите с по-бързи крачки.

Избягвайте напрегнатата умствена работа, способна да предизвика преумора. При безсъние и повишена възбуда може да се приемат успокоителни средства от типа на валерианата.

Полезни са и специалните оздравителни процедури като обливанията със студена вода, които укрепват имунитета и правят организма по-устойчив към измененията във външната среда.

Има обаче някои прости начини да намалите негативното влияние.

За  да поддържаме имунната си система, трябва да я снабдяваме с необходимите елементи:

- аскорбинова киселина – витамин С,

- бетакаротин – витамин А,

- минерални вещества,

- микроелементи,

- ненаситени мастни киселини.

В дните на “повишена опасност” не забравяйте за киселото мляко. То нормализира работата на червата, регулира обмяната на веществата и функциите на организма.

В никакъв случай не трябва да се злоупотребява с месната, мазна и пържена храна. Откажете се и от силните подправки и алкохолните напитки. Предпочитайте млечно-растителната диета.

Ако организмът ви реагира твърде болезнено на промените във времето, което ви причинява сериозен дискомфорт, задължително се посъветвайте с лекар.

Автор: БАЗП  Източник: здраве.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 4575

Партньори