Деца, които прекаляват с добавената захар са застрашени от сърдечносъдови заболявания и диабет. Употребата на рафинирана захар се свързва с развитието на метаболитен синдром, твърдят учените.
Прекаляването със сладкото може да предизвика затлъстяване, увеличаване на обиколката (абдоминално затлъстяване), повишаване на кръвното налягане и на нивото на глюкозата и триглицеридите, както и да намали нивото на „добрия“ холестерол. Специалистите препоръчват подрастващите на възраст 2-18 години да ограничат консумацията на захари и фаст фууд.
При подрастващи, които прекаляват с приема на захар и бързи храни, както и водят застоял начин на живот, рискът от развитие на сърдечносъдови заболявания в бъдеще. Президентът на Испанската кардиологична общност предупреждава предупреждава, че тези, които сега са на 10-20 години, ще страдат повече от сърдечносъдови заболявания и ще живеят по-кратко от родителите си, ако водят нездравословен начин на живот.
Вероятността от заболявания при децата е право пропорционална на количеството добавена захар, която те употребяват - това поясняват от Американската асоциация на кардиолозите.
25 гр. добавена захар на ден е максималната допустима доза добавена захар, която децата могат да консумират. В дефиницията „добавена захар“ специалистите обединяват всички разновидности на захарта, които се прибавят допълнително към храната или напитките като:
- в шоколада,
- безалкохолните,
- в сладкишите.
В това число не влизат плодовете!
Децата, които са пристрастени към сладкото, по-често развиват инсулинорезистентност, което е стъпка към развитие на диабет.
Коментари