Начало

Спорт

ПОМОЩ: “Имам целулит!”


Дата: 2016-07-05 14:22


Кой е открил целулита? Никой не е откривал целулита. Думата за първи път започва да се използва през 1920 г. в реклама на … внимание – СПА процедури. Започва да набира популярност през 1960 г. покрай … внимание … списание Vogue! – където се обръща внимание на целулита като “нещо грозно” и от което “жените трябва да се отърват”. И разбира се рекламират анти-целулитни терапии.

Какво представлява целулитът? Целулитът са “дупки” и неравности по кожата най-вече по бедрата, задните части и корема и най-вече при жените. Според различни проучвания се среща при:  80-90% от жените и 10% от мъжете.

Защо мъжете (почти) нямат целулит?

Причините са основно три:

- При мъжете като цяло съединителната тъкан е структурирана по-различно от при жените

- Мъжете имат по-дебела кожа

- Мъжете складират повече мазнините висцерално (между органите).

Повечето хора си представят, че мастните клетки просто са набухани под кожата и между органите и си стоят там, за да показват колко сме дебели. Това не е точно така.

Условно можем да кажем, че мастните клетки са натъпкани в “кутийки” от съединителна тъкан. За последно си представете една пчелна пита. Разликата между мъжете и жените е, че при жените “кутийките” са доста по-големи, а при мъжете – доста по-малки. Т.е. мъжете имат доста по-малка структурна предразположеност да им се появи “целулит”.

Дори да им се появи – имат доста по-дебела кожа и шансът да си проличи е доста по-нисък. И на всичкото отгоре жените складират повече мазнини по бедрата и задните части, а мъжете по корема и около органите. Истината е, че количеството висцерална (междуорганна) мазнина е доста силен прогнозен показател, за това какъв е шансът да умрем. Т.е. колкото повече мазнини имаме около пупата, толкова по-вероятно е да умрем. Освен това нека не забравяме, че статистически жените живеят по-дълго от мъжете.

Има  различни видове целулит - първият вид е този, който се вижда с просто око, вторият вид е този, при който трябва да стиснеш кожата, за да се види.

Има много терапии за премахване на целулит – повечето терапии не дават никакъв резултат, а при тези, които дават – резултатът е слабо до умерено забележим и се губи твърде бързо.

Ако се правят много клекове и напади вкъщи, пие се повече вода и се спазва диета,  има смисъл от антицелулитните масажи.

Обективни факти относно целулита:

 - колкото повече мазнини имате, толкова повече ще ви личи целулита

- колкото по-немощни, неразвити и нетонизирани мускули имате – толкова повече ще ви личи целулита .

Искате да свалите мазнини? Качете мускули!

Мускулите придават приятната заоблена форма на различните част на тялото, опъват кожата и прилежащата ѝ съединителна тъкан и … “изравняват” дупките.

Целулитът не се ли предразполага генетично?

Да, при различните хора има известни разлики в “здравината” и в структурата на съединителната тъкан, съществува генетична предразположеност някои хора да развият целулит. Изследванията обаче показват, че редовната физическа активност и адекватното хранене неутрализират тази предразположеност.

И запомнете - колкото по-често правите гладуващи диети, толкова по-голям е шанса за повече неравномерност,  колкото повече мазнини имате – толкова повече ще личи неравномерността, колкото повече и по-стегнати мускули имате – толкова ПО-МАЛКО ще личат наравностите!

Ако пиете достатъчно вода, е доста по-вероятно да имате по хубава и по-равна кожа, дори да сте генетично предразположени – тренировките и умното хранене помагат.

И сега запомнете следното – ВСЕКИ има целулит! На доста хора обаче – дали заради дебела кожа, малко мазнини и/или здрави мускули – НЕ ИМ ЛИЧИ!

Съветът ни е: Започнете да тренирате с тежести. Качете малко сила и малко мускули. Хранете се умно. Не гладувайте! Свалете мазнини с подходящо хранене! Пийте достатъчно вода!

Автор: БАЗП  Източник: по материали на livetolift.com

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 5007

Партньори