Начало

Новини

Стрес + обездвижване = фибромиалгия


Дата: 2016-05-26 12:52


Стресът на работа, комбиниран с обездвижване, интелектуално пренатоварване и проблеми у дома отключва опасното и трудно за диагностициране заболяване фибромиалгия. Докато в Европа учените още спорят дали то е болест, или синдром, броят на страдащите се множи, като те са предимно жени на възраст от 35 до 60 г. Това съобщи проф. д-р Ивайло Търнев от неврологичната клиника на УМБАЛ "Александровска" по време на XV национална среща на лекари и медии в Албена, организирана от фондация МОСТ.

Диагностиката на фибромиалгията е предизвикателство за лекарите, защото симптомите й се покриват с широк кръг неврологични, ревматологични, ендокринни и инфекциозни болести. "В това състояние пациентите страдат от депресия, всякакъв вид болки и често стигат до инвалидност, преди да стане ясна причината", коментира проф. Търнев.

Хората с фибромиалгия имат болки по цялото тяло, хронична умора, скованост в ставите. 90% не могат да спят нормално, защото се будят  много рано. Често имат и нарушения на паметта заради преждевременното стареене на мозъка.

В световен план са засегнати между 16 и 40 млн. души, като жените боледуват 10 пъти по-често от мъжете. У нас няма точна статистика на пациентите, но профилът им през последните години се променя, обясни проф. Търнев. Според него докато преди страдащите са били предимно жени с ниско образование и доходи, сега повечето са дами, упражняващи интелектуален труд. Най-често те са поразени от синдрома на професионалното прегаряне, който води до хормонален дефицит и метаболитен синдром.

Освен ежедневния стрес, фибромиалгия може да се отключи от прекаран хепатит С, тежка физическа травма или заради генетична предразположеност.

Бърз тест с 6 въпроса, на които пациентът отговаря за 3 минути и изследване за болка в 18 точки по тялото помага на лекарите при диагностиката на опасното състояние. Така се откриват 88% от случаите. За жалост при 46% вече има тежки увреждания.

Лечение с медикаменти, съчетано с аеробни упражнения, психотерапия, балнеология и акупунктура подобрява качеството на живот на 66% от болните. За да увеличи процента на диагностицираните в ранен стадий, Европейската мрежа на Асоциациите по фибромиалгия подготвя серия от мерки, които включват програма за интердисциплинарен подход при лечението, обмен на добри практики и обучение на медици.

Автор: БАЗП  Източник: http://inews.bg/

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 4214

Партньори