Начало

Спорт

Четири начина да хакнете ума си, за да се чувствате по-здрави


Дата: 2016-01-10 17:26


<

"Обществото смята, че тялото и умът са разделени", казва д-р Елън Лангер, професор по психология от Харвардския университет. По думите й, това не е така. Те са едно. Когато установим връзка между ума и тялото, можем да станем по-съзнателни и да установим контрол върху здравето и живота си.

Лангер дава 4 стъпки, които представляват ментални трикове. Практикувайте ги и ще се радвате на по-добро самочувствие.

1. Вземете надмощие над здравето си.

Вярвайте, че вие владеете здравето си и тялото ви ще следва това, което му казвате.

Лангер прави следния експеримент. Дели няколко военни на две групи. Едните облича в дрехи на пилоти и ги вкарва в симулатор. Инструктирани са да дадат всичко от себе си, сякаш наистина летят със самолет във въздуха. Другите се намират в същия симулатор, но им се казва, че е развален. Въпреки това те трябва да се преструват, че наистина летят.

В края на проучването участниците, които са дали всичко от себе си, показват с 40% по-добро зрение, отколкото групата, която се е преструвала, че управлява самолет.

2. Превърнете ежедневните си задачи във фитнес поддръжка.

Раздвижването на тялото при осъществяването на ежедневните задачи е напълно достатъчно, за да бъдете във форма. Проучване на Лангер доказва това. Една група домакини бива информирана, че домашните задължения горят съществено количество калории. При тях се наблюдава отслабване. На другата група, при които показателят тегло бил по-добър, обаче изследователката заявила, че миенето на чинии, бърсането на прах и т.н. не оказва никакъв ефект върху теглото им. Никой в тази група не отслабнал.

3. Използвайте позитивното мислене, за да преборите болката.

Понижаването на стресовите хормони позволява на имунната система да разполага с енергия, която е достатъчна за преодоляването на болка и заболяване. Затова понижете нивото на стреса чрез позитивно мислене. Кажете си: "аз преборвам настинката", а не "аз страдам от настинка".

4. Преструвайте се, докато постигнете успех.

Преструването може да свърши повече работа, отколкото предполагате. Участници в друго проучване на Лангер са инструктирани да изгледат видео с болни хора, докато се преструват, че самите те са болни. Над 40% от участниците усетили истински симптоми на настинка след това. Кръвните тестове показали, че телата им освобождават антитела, провокирайки имунната система да реагира на въображаема болест. Според друго проучване, смехът е мощен инструмент за преодоляване на болест. Гледането на комедии е отличен начин да повишите нивото на ендорфините в тялото си, а както знаем, те са естествен аналгетик.

 

Автор: БАЗП  Източник: profit.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 2582

Партньори