Начало

Храни и добавки

Колко големи трябва да бъдат порциите храна, които консумираме?


Дата: 2015-12-23 17:01


Ето разумните размери на порциите на 5 разпространени храни, на които се спряха диетолозите:

 Сладолед

 По правило размерът на 1 порция сладолед трябва да е половин чаша, но диетолозите не смятат, че е прекалено да се изяде и 1 чаша. Това се отнася за стандартния сладолед, който съдържа около 300 калории. Има такива, които съдържат по 600 калории в 1 чаша и затова трябва да се обръща внимание на броя на калориите и на количеството въглехидрати. В половин чаша сладолед има 15-18 грама въглехидрати, а диетолозите допускат приемането на около 15 грама въглехидрати с една порция.

 Плодов сок

 Според диетолозите разумната порция плодов сок е 1 чаша. Има и специалисти, които препоръчват половин чаша, защото в нея се съдържат 14 грама въглехидрати.

 Плодове

 Според официалните здравни власти препоръчителната порция от плодове е 1 чаша, което е равно на 1 малка ябълка или половин банан. Приемането на плодове е много полезно, но не трябва да се забравя, че храната трябва да е разнообразна. Половин банан на закуска няма да ви засити, но към него може да добавите малко кисело мляко и някакви ядки.

 Пилешки гърди

 Препоръчителната порция пилешки гърди е 100 грама. Това е и необходимото за организма количество протеини, което трябва да се приема с едно хранене. Обикновено опаковките в магазините съдържат по-голямо количество. Разпределете го на порции. На 100 грама съответства размерът на едно тесте карти за игра.

 Пържени картофи

 За да ограничите приема на въглехидрати до 15 грама, една порция пържени картофи трябва да се състои от 8-10 картофчета. Може да си поръчвате и детска порция.

Автор: БАЗП  Източник: jivotatdnes.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 4575

Партньори