Начало

Храни и добавки

Нар - афродизиак, който гони стреса


Дата: 2015-02-26 15:34


Има и данни, според които нарът съдържа определени съединения, подобни на половите хормони в организма. Това обяснява свойството му да подобрява либидото.

Процесът на остаряване се дължи на уврежданията на клетките, вследствие на свободните радикали. Полифенолите в червения плод са мощни антиоксиданти, които могат да забавят тези процеси. Това означава, че консумацията на нар прави кожата нежна и сияйна за дълго време.

Освен че понижава оксидативния стрес в организма, нарът помага и за намаляване нивата на психическия стрес. Установява се, че консумацията на сок от нар намалява нивата на кортизола, познат още като хормон на стреса.

Мозъкът също би могъл да се „възползва“ от качествата на плода, тъй като има данни, че той помага в профилактиката и лечението на Алцхаймер. От анализа на проучване става ясно, че сокът от нар намалява отлагането и натрупването на амилоид в хипокампуса с 50%. Това се счита за подобряване на състоянието.

Консумацията на сок от червения плод също така може да е полезна и по отношение на денталната плака. От данните на проучване се установява, че водно-алкохолният екстракт в нара ефективно намалява образуването на плака, вследствие на натрупвания на микроорганизми, с близо 84%.

Автор: БАЗП  Източник: puls.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 4665

Партньори