Начало

Храни и добавки

Ползи от семената чия


Дата: 2014-04-01 09:00


Вече е напълно доказано, че семената от чия влияят върху консумираните захари в тялото. При допир на семената с течности се образува гел, който действа като своеобразна физическа бариера между ензимите и въглехидратите в храносмилателната система. Този процес забавя превръщането на въглехидратите в захар, а енергията от храните се усвоява регулирано, което осигурява устойчивост. Точно това поглъщане на захар е много полезно за диабетиците.

Благодарение на своята силна хигроскопичност, семената от чия, които поемат влага удължават процеса на хидратиране и запазват електролитите, особено в моменти на натоварване в организма.

Набъбването на семената при допир с течности и преминаването им през стомашно-чревния тракт действа като истинска метла, която почиства стените от стари натрупани отпадъци. Редица хора използват семената от чия за урегулиране на отделителната система.

Протеинът, който се съдържа в семената от чия няма глутен. Това прави вълшебните семенца идеална закуска за всеки, който страда от глутенова непоносимост.

Семената от чия помагат за много бързото производство на тъкани вследствие на лесната асимилация и много високата хранителна стойност. Помагат в случаи на външни и вътрешни наранявания. Полезни са за бременни и кърмещи жени, както и за активните спортисти.

Освен всичко друго семената от чия са любима храна на хората, спазващи диета, защото с добавянето към ястията набъбват и засищат по-лесно стомаха, заменяйки мазнините и калориите. Дори и да не сте на диета, чрез консумирането на семена от чия ще намалите калориите наполовина.

Автор: БАЗП  Източник: gotvach.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 4766

Партньори