Начало

Храни и добавки

Какво трябва да знаем за хляба?


Дата: 2014-02-08 00:02


Как да съхраняваме хляба?

Ако го държим в хладилник, така той всъщност ще „остарее“ по-бързо. Ако сме го закупили от хранителен магазин, той може да остане свеж за два – три дни на стайна температура, а ако хлябът е от пекарната, той съдържа по-малко консерванти и може да издържи от един до три дни, отново на стайна температура.

Ако искаме да го съхраним за по-дълго, можем да го държим в хладилника, така той ще остане свеж 2 – 3 месеца.

Ако хапваме филийка сутрин, сандвич на обяд и отново хляб на вечеря, това означава, че ядем голямо количество сол.

Само в една филийка хляб няма много голямо количество сол. Но когато ядем хляб няколко пъти дневно, тя се наслагва в организма. По този начин се увеличава и рискът от сърдечен и мозъчен удар.

По-добрият избор е пълнозърнестият хляб. Фибрите, които се съдържат в него, помагат за намаляването на холестерола и сърдечносъдовите заболявания. Като цяло, хранителните вещества в пълнозърнестите храни помагат на организма да образува червени кръвни клетки и да поддържа здравето на имунната система.

Пълнозърнестият хляб може да ни помогне да поддържаме здравословно тегло. Това обаче не означава, че можем да ядем без мярка. За да загубим килограми, е препоръчително да хапваме по-малко, да извършваме повече физическа активност, а храните, които консумираме, да са по-здравословни.

Автор: БАЗП  Източник: dnes.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 4766

Партньори