Начало

Новини

ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ С АНТИТЕЛА?


Дата: 2021-10-25 19:01


 Дали пациенти с антитела, могат да получат зелен сертификат?

По този въпрос е имало дискусия в Европейския парламент, а крайният резултат е, че не се признава, като основа за издаване на цифров сертификат за ковид, по-известен като „зелен сертификат“.

Мнението на специалистите у нас е, че антителата срещу „Ковид-19“, не са доказателство, че сме предпазени от вируса. Нашата теза е не, че те са доказателство, че сме предпазени от вируса и в каква степен, а че сме преболедували, т.е., „сме имали среща с вируса“… и ако сме се срещали, макар с наличието на малко антитела, пациента по-леко би преболедувал отново.

Въпросът е, дали тестовете за антитела доказват, че сме преболедували и доколко ако имаме повече антитела (независимо по каква методика изследвани), показва, че по-тежко сме преболедували заболяването.

В Израел, които още през м. февруари 2021 г. първи въвеждат при положителен тест за антитела т.нар. „зелен паспорт“ а през м. юни го отменят, защото вече има ниски нива на заразяване, високи нива на ваксиниране - към 90% от населението.

Антителата са протеини, създадени от имунната система на тялото, скоро след като човек е заразен или ваксиниран. Антителата помагат на тялото да се бори с инфекциите и могат да предпазят човек от повторно заразяване. Колко дълго може да продължи тази защита, зависи от човека и заболяването. Т-клетките също са важни, тъй като убиват заразените клетки. Антителата и Т-клетките, заедно се борят с вируса и след това помагат на имунната система да създаде памет за патогена, който е важен за защита на човека, ако отново е изложен на вируса.

Имаме сигнали от пациенти, че бързият антигенен тест, направен им от неизвестно какви лаборатории пред молове, заведения и т.н., дават „фалшиво-отрицателни“ резултати. Това не са тестове от известни и специализирани фирми в света, като Abbot, Roche, Siemens, Biomerieux.

При направено контролно изследване с достоверните тестове и с „фалшивите“, последните са показали „фалшиво-отрицателни“ резултати върху едни зеленикаво-синкави книжки се отпечатват, за разлика от достоверните тестове. Тази практика следва максимално бързо да се спре от РЗИ.

Изследването на антитела може да се използва, но само ако е проведено в големи високо-чувствителни автоматизирани аналитични платформи - в лечебни заведения, специализирани лаборатории, а не на „плочка“ (при положителен - две чертички), защото може да даде „фалшиво-отрицателен“ резултат.

Ако досега пациентите са се изследвали на антитела във високо-технологични лаборатории, може да се иска тяхното признаване за „зелен сертификат“, както и за в бъдеще бъде придружено и от образно изследване на бял дроб, което е много специфично.

Дали тестът за антитела трябва да бъде придружен с тест за „клетъчен имунитет“, според нас не следва. Такава корелация е трудно доказуема и невъзможно да бъде установена, освен това, ако тест за антитела струва 15 лв., то за клетъчния имунитет струва 150 лв., става не по-рано от 24 часа, най-вече след 48 ч., лабораторията следва да бъде с опитни специалисти, т.е., е много скъп и не е информативен.

В момента СЗО се опитва да разработи единен стандарт за сравняване с BAU/ml. (binding antibody units/ml) - свързващи единици антитeла. Направена е интерпретацията, че при по-малко от 33,8 BAU/ml – резултатът е отрицателен, може да показва наличието на много ниски стойности на IgG антителата. Тестът може да даде отрицателен резултат при инфектирани пациенти през инкубационния период или в ранен стадии.

При стойности по-големи от 33,8 BAU/ml - резултатът е положителен, който индикира за наличие на IgG антитела за SARS-CoV-2, което показва среща на организма с вируса.

При стойности по-големи от 130 BAU/ml -  резултатът е положителен, показва достатъчно ниво на антитела след преболедуване.

При стойности по-големи от 200 BAU/ml, резултатът е положителен, очакваеми нива на антитела след втора доза на ваксина.

Според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, относно използването на тестове за антитела за SARS-COV-2 в контекста на цифровите зелени сертификати: „Положителният резултат от теста за антитела може да бъде доказателство за минала (включително скорошна) инфекция, без да предоставя никаква индикация за времето на инфекцията и не може да се изключи текуща инфекция. Следователно, това не е абсолютно доказателство, че човек не е заразен и/или защитен срещу нова инфекция и не може да предава вируса по-нататък.

Дори ако тестовете за антитела предоставят някакви доказателства за имунен отговор, не е известно дали нивата на антителата предлагат достатъчна защита или колко дълго ще продължи тази защита, т.е. колко дълго ще бъде валидна тази част от цифров зелен сертификат. Възможно е скоро след положителен тест за антитела антителата да станат неоткриваеми.“

Все още не е известно дали антителата, открити чрез масовите тестове, които в момента се използват, биха предотвратили инфекция с нововъзникнали варианти на SARS-CoV-2.

Съществуват различни тестове за антитела и сравнението на техните резултати е изключително трудно поради това разнообразие и липсата на стандартизация.

Тестовете, които са насочени към „шипчестия“ протеин, няма да могат да разграничат хора, които преди това са били заразени, и тези, които са получили поне една доза от ваксината.

Проведено е проучване в Швеция, което показва, че въпреки, че антителата на „Ковид-19“ намаляват дихателните пътища след инфекция със SARS-CoV-2, ваксина след това повишава тези нива на антитела силно, т.е., хората, които са преживели и най-тежката инфекция с „Ковид-19“, са имали по-високи нива на антитела, при възстановяване, в сравнение с хора с леко протичане на заболяването.

Антителата в кръвта остават на измерими нива, в продължение на най-малко 8 месеца, докато тези в дихателните пътища са краткотрайни и намаляват само след 3 месеца. „Откритието“ е, че нивата на антитела в дихателните пътища, след ваксина, са дори по-високи отколкото по време на заболяването.

Положителната новина, че антителата бързо се връщат, след ваксинация при тези, които преди това са имали „Ковид-19“, не само в кръвта, но и в дихателните пътища. Само изследване на кръвта не отразява нивата на антитела в дихателните пътища.

Изводът на изследователите – в момента, все още, не е известно какви нива на антитела срещу „Ковид-19“ са необходими за защита срещу инфекцията и дали бързото понижение на антитела в дихателните пътища, води до повторна инфекция.

Има различен подход за оценка на тестовете, които са направени в лекарски кабинети и болници – те не показват за неутрализиращите способности на антителата.

Те обикновено могат да покажат, какво количество антитяло се придържа към „шипчестия“ или „нуклеокапсидния“ протеин, но те не изследват допълнително способността за убиване на вируса или псевдо вируса.

Повечето от тестовете показват положителни или отрицателни резултати. Въпреки, че могат да представят числова стойност, тези стойности могат да варират от производител до производител. Няма стандарт за тези тестове, които са разрешени,  а не са одобрени от Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ (FDA). В най-новата актуализация на FDA има 89 такива теста.

Има и теза, че антитела на преболедуване, не може да се използват за „зелен сертификат“, тъй като всеки организъм образува различен брой антитела, а количеството на антителата не означава тяхното качество.

Така например, във високо технологични лаборатории при научни изследвания, не се измерва концентрацията на антитела (количеството), а се изследва силата на действието на серума, за потискане размножаването на вирусите, т.е., взима се серум от кръвта на пациента (кръвта, в която няма клетки) и към този серум се добавя модифициране на ковид вируси (за да не се заразяват лаборантите), но може и истински вируси (ако лабораторията има над 3 ниво защита). Проследява се в каква степен този серум на пациента потиска размножаването на тези вируси.

Това изследване е трудоемко обаче, се прави само за клинични проучвания, не може да се извърши в обикновена лаборатория, следва да има специално обучен персонал и специални скъпи консумативи.

Заключение – серологичното изследване за антитела, не е в състояние да определи факторите на имунитета с малки изключения и затова следва да продължат инвестициите на големите компании в тази насока, за да се приемат нови платформи и за да се подобри разбирането ни, как работят антителата, така че, разработването на ваксини и стратегии за ваксиниране да могат да бъдат усъвършенствани и да станат по-ефективни. Тестването на антитела е важна част от справянето с „Ковид-19“.

БАЗП счита, че издаването на „зелен сертификат“ на база на резултат от антигенен тест е правилно решение.

„Признаването“ на антигенния тест стана от НС на НЗОК още през м. декември 2020 г., като основание за започване на лечение по диагноза „Ковид-19“, като по-късно се потвърди с PCR-тест.

Друго основание, че при положителен резултат, пациентът се вписва в Националната здравно-информационна система (НЗИС) и се счита, че е заразен с „Ковид-19“.

Друг е въпросът, че дали след антигенен тест, не е следвало да се потвърди диагнозата и с PCR-тест, а по желание на пациента за намаляване срока на карантината, след два отрицателни PCR-теста в два последователни дни.

 

 Гените на SARS CoV-2 кодират 4 основни структурни протеина: S (spike) - шипчест, E (envelope) – белтък на обвивката, M (membrane) – мембранен и N (nucleocapsid)- нуклеокапсиден.

Автор: "БАЗП"  Източник: "БАЗП"

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 4665

Партньори