Начало

Новини

Дехидратация и отказ на храна - симптоми за COVID при малките


Дата: 2021-09-10 13:48


 Дехидратацията и отказът от хранене са едни от характерните симптоми за заболяването COVID-19 при най-малките деца, каза д-р Радка Масларска - началник на отделението по неонатология в "Токуда".

 

Четвъртата вълна на COVID-19 се отразява повече на малките деца и бебета. Една от причините е мутацията на вируса и това, че даваме възможност той да става все по-активен и да засяга все по-малка възрастова група.

 

Новородените и малките деца нямат съвършен имунитет и разчитат на имунитета, предаден от майката, те не могат да бъдат ваксинирани и трябва да се замислим как можем да ги предпазим.

 

"Дехидратацията, невиреенето, отказът от хранене са едни от характерните симптоми за заболяването при най-малките бебета. Всички, които са преминали през COVID-19, дълго време след това не виреят, това показват и световните проучвания. Новороденото бебе много рядко може да вдигне температура, само когато има усложнения", коментира още д-р Масларска.

 

Тя обаче увери, че към момента "Токуда" все още има свободни легла за най-малките пациенти, но ако вирусът се разрази толкова бързо и обхване по-голяма част от тях, ще трябва да се разкрият нови легла.

Автор: "БАЗП"  Източник: "24 часа"

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 4665

Партньори