Начало

България купува терапията, с която излекуваха Тръмп, ще се прилага на хората с проблемен имунитет


Дата: 2021-07-09 17:10


 Предварителни договора за закупуване на 3 вида моноклонални антитела е сключила България като час от обща европейска процедура.

 

Този тип биологична терапия към момента е единствената, даваща обещаващи резултати в лечението на COVID-19 още в ранен етап.

Именно с коктейл от антитела беше излекуван и бившият Американски президент Доналд Тръмп, който се разболя през м. октомври 2020 г. Очакванията са поне една от терапиите с антитела да получи одобрение от Европейската агенция по лекарствата още през септември. Крайният срок е до октомври.

 

На първо време у нас тя ще се прилага само на болни, които са имунокомпрометирани, при които ваксините не се очаква да дадат ефект или са противопоказни, обяви в четвъртък зам.-здравният министър Димитър Петров.

Една от причините за подобно решение вероятно е високата цена на терапията, която ще струва няколко десетки хиляди за един курс лечение.

"Работи се за нова доставка на рамдесивир през есента. Има идея и да се създаде резерв от най-необходимите медикаменти, свързани с лечението на COVID-19 - нискомолекулярен хепарин, кортикостероиди и няколко основни антибиотика", съобщи още Петров.

Автор: БАЗП  Източник: 24chasa.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 4665

Партньори