Начало

Откриха в COVID-19 признаци на хронично заболяване


Дата: 2021-01-13 15:14


 Учени от Белгия и Нидерландия установиха, че на всеки трети, преболедувал COVID-19 в лека форма и без да е лежал в болница, трябва да бъде поставена диагноза “хронична коронавирусна инфекция”.

Специалистите са анализирали медицинските показания на 1837 души (на средна възраст 47 години) и почти всички изследвани се оплаквали от умора (98%), слабост в мускулите (90%), проблеми със съня (88%) и различни болки (87%) дори 3 месеца след оздравяването.

При някои последствията продължавали половин година, в която те не можели да се върнат към нормален живот и работа. Основно страдали жените на средна възраст. Изследването е публикувано в Journal of Clinical Medecine.

Авторите предлагат коронавирусът да бъде смятан за хронично заболяване, ако симптомите остават след 12-ата седмица.

“Въздействието на COVID-19 върху ежедневието на пациентите е огромно в подгрупата на нехоспитализирани пациенти и на тях трябва да се обърне повече внимание”, отбелязват учените.

Според тях тежко болните пациенти след заболяване се подлагат на рехабилитация, докато тези, които са на амбулаторно лечение, са лишени от вниманието на лекарите, а сами са склонни да подценяват състоянието си. Тези пациенти в близко бъдеще ще създадат огромна тежест върху здравната система във всички страни.

Автор: БАЗП  Източник: 24chasa.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 4162

Партньори