Начало

Новини

Пасти за зъби и води за уста неутрализират коронавируса?


Дата: 2020-12-13 17:11


 Пасти за зъби, съдържащи цинк, и води за хигиена на устата с цетилпиридиниев хлорид неутрализират 99,9% вируса, причиняващ COVID-19, съобщава журналът “Дентистри”. Специализираната в стоматологията медия публикува резултати от изследвания инвитро, както и сред 50 пациенти, лекувани в болница от новата инфекция.

Съобщението е вълнуващо, но значението му ще се преоценява след предоставяне на допълнителни данни за продължителността на ефекта например.

Справка във фармацевтичните справочници показва, че съставките, на които се приписва полезното въздействие, са използвани и в лекарства за гърло.

При лабораторните изследвания избрани пасти за зъби неутрализират почти напълно вируса след 2 минути контакт. А води с прицелната съставка - след 30 секунди.

 

Проектът обединява учени от американския изследователски университет “Рутгерс”, института “Алберт Айнщайн” в Бразилия, Стоматологичното училище към Университета на Северна Каролина и от компания - производител на продукти за хигиена на устата. Те ще продължат проучването с още 260 COVID пациенти. Целта е да се потвърдят данните от първата изследвана група и да се проследят ефектите във времето и в различните ситуации и повече центрове.

 

Въпреки въодушевлението от първоначалните резултати компанията е цитирана с уточнението за “липса на убедителни доказателства към момента, че намаляването на нивата на вируса в устата предотвратява заразяването или предаването на вируса”.

 

Но високата хигиена на устата най-малкото предоставя допълнителни опции за ограничаване на риска от предаването на болестта при близък контакт чрез временно намаляване на вирусния товар в устната кухина.

Опцията изглежда особено примамлива в зъболекарската практика. Дентални лекари коментират, че и досегашният им опит показва по-малък риск от разпространяване на патогени при добра хигиена в устата.

Автор: "БАЗП"  Източник: "24 часа"

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 4162

Партньори