Начало

Новини

Измерете нивата на витамин D в кръвта


Дата: 2020-12-06 17:36


 Категорично не бива да се взимат средства, които стимулират имунната система. Витамините не могат да влязат в една единствена графа, но те не са имуностимуланти. Всеки витамин има различен спектър на действие и специално витамин D не е имуностимулиращ.

 

Добре е обаче и витамините да се пият въз основа на някакво предписание, а не да се пият хаотично. Лично аз обаче не бих препоръчал да се пият витамини като превенция. Това заяви проф. д-р Доброслав Кюркчиев, началник на Лабораторията по клинична имунология към УМБАЛ „Св. Иван Рилски”.

 

„Сериозните проблеми, свързани с COVID-19, не се дължат на самия вирус, а на реакцията на имунната система спрямо него. Селенът, цинкът и витамин D не са имуностимуланти и не са опасни от тази гледна точка”, каза проф. Кюркчиев. Той посочи, че като превенция е добре да се измерят нивата на витамин D в кръвта и ако те са ниски, този витамин да се приема.

 

Проф. Кюркчиев обясни, че при някои случаи на коронавирус има втори пик на болестта. „Обикновено той се случва към 4-5-я ден от боледуването. Този пик е това, което реално прави проблеми. Това е вече извънредно силната, неадекватна и дисрегулирана имунна система. Това не е проблем вече на вируса, а на реакцията ни срещу него. Тази имунна дисрегулация се нарича "цитокинова буря". Тя може да увреди белите дробове, да доведе до тромбози, мултиорганна недостатъчност и до късните прояви на коронавируса след оздравяване, когато хората мислят, че ги повтаря”, уточни той.

 

„Всяка ваксина може да доведе до автоимунно заболяване. Аз лично бих се ваксинирал, за да възвърна личните си свободи. Основната имунна памет, която трябва да се активира е Т-клетъчната и хората, които нямат антитела да се тревожат“, каза проф. Кюркчиев.

„Трябва да се калкулира смисълът от поставянето на ваксините с плюсовете и минусите. Няма съвършено нещо на този свят, всичко си има своите минуси, но ползата от ваксините безспорно са големи“, допълни още проф. Кюркчиев.

Автор: "БАЗП"  Източник: zdrave.net

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 4162

Партньори