Начало

Психично болни връзвани с вериги и бити с пръчки от санитари


Дата: 2020-12-04 17:29


 Лошо отношение, недостиг на персонал и оплаквания от психично болни пациенти, че са бити и връзвани. Това са част от констатациите в доклада на Комитета за борба с изтезанията на Съвета на Европа след проверка в български психиатрични болници и домове за социални грижи през август.

Евроекспертите са посетили държавните психиатрии “Св. Иван Рилски” в Курило, в село Царев брод и болницата в Бяла, както и домовете за хора с умствена изостаналост в Куделин, Самуил и Говежда.

Пациентите се оплакали, че са малтретирани от санитарите. Те били груби с болните, блъскали ги, ритатли ги и ги удряли с пръчки. Охраната в домове в Куделин и Говежда са носили пръчки и от време на време са удряли пациентите. Експертите намерили и пръчките в кабинетите на персонала в Куделин, Самуил и Говежда.

Почти всички пациенти в болницата в Царев брод са били завързани за леглата с метални вериги за китките и глезените, обезопасени с катинари, в продължение на дни. При това в лечебното заведение е имало подплатени обезопасителни колани.

И хората от дома в Куделин твърдят, че са били връзвани с вериги. Такива са намерени в офиса на охраната. “Мнозина вероятно вярват, че подобно отношение е било премахнато от заведенията за психично здраве в Европа преди повече от век. Подобна срамна практика е напълно неприемлива и лесно може да се счита за нечовешка и унизителна. Това трябва да спре незабавно”, пише комитетът.

И в трите болници е установен крайно недостатъчен брой служители. Общият извод е, че Министерството на здравеопазването не оценява достатъчно грижите за психичното здраве на хората.

“Още в началото на септември сезирахме Върховната административна прокуратура за недопустимо отношение и насилие от страна на персонала в Куделин, Говежда и Самуил”, обясни социалната министърка Деница Сачева. Първите два дома ще бъдат закрити най-късно до февруари 2021 г., а хората ще се преместят в центрове за настаняване от семеен тип. Домът в Самуил също ще бъде закрит, обясни Сачева.

Агенцията за качество на социалните услуги съвместно с прокуратурата са направили проверки в 22 специализирани институции за хора с психични разстройства и умствена изостаналост. “Между 2022 и 2027 г. ще бъдат закрити общо 30 такива институции”, каза Сачева.

Автор: БАЗП  Източник: 24chasa.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 4162

Партньори