Начало

От 2022 година НЗОК поема помощните средства и медицинските изделия на хората с увреждания


Дата: 2020-12-03 14:55


 От 2022 г. НЗОК ще плаща изцяло помощните средства и медицинските изделия на хората с увреждания. Това  става възможно след приетите на второ четене промени в Закона за хората с увреждания. В мотивите си вносителите от Министерски съвет посочват, че с новите текстове отговарят на искането на гражданското общество помощните средства и медицински изделия да бъдат в обхвата на Министерството на здравеопазването и Здравната каса.

Припомняме, новият начин на финансиране предвижда министърът на здравеопазването съвместно с управителя на Националната здравноосигурителна каса да утвърждават ежегодно списъците на помощните средства, приспособления и съоръжения за хората с увреждания и на медицинските изделия, предназначени за хората с увреждания. Контролът ще е обаче само на НЗОК.

Приетите днес промени предвиждат и разширяване на кръга от хора, които могат да бъдат обхванати от т. нар. защитена заетост, като в него се включват и тези с психични разстройства или интелектуални затруднения.

Парламентът взе и окончателно решение да удължи с година срока за създаването на новата Държавна агенция за хората с увреждания, която до края на 2020 г. трябваше да бъде преобразувана в орган към Министерски съвет. Мотивът на правителството за отлагането е „да се даде по-дълъг времеви хоризонт, който да създаде възможност за прецизно институционализиране на новата структура“.

Отлагането беше посрещнато с редица критики от страна на опозицията. „Заплахата от това отлагане е огромна и тя показва чиновнически подход и липсата на достатъчно капацитет, който да създаде тази структура“, посочи депутатът от БСП Надя Клисурска. Тя постави под съмнение дали въобще агенцията ще бъде създадена и подчерта, че се носели слухове за заменянето й с комисия към изпълнителната власт, което, според нея, ще измени изцяло функциите й.Автор: БАЗП  Източник: zdrave.net

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 4162

Партньори