Начало

Новини

Джипито ще издава дистанционно направление за PCR тест


Дата: 2020-11-06 14:24


 Личните лекари ще издават дистанционно направление за PCR тест.

За да бъде получено такова от джипито обаче пациентът трябва да има поне 5 от общо 7 симптома. Това са финалните предложения на надзорния съвет на здравната каса, които късно вечерта в сряда бяха изпратени на здравния министър след обсъждане с личните лекари.

Задължителните симптоми за получаване на направление за PCR включват новопоявили се температура, кашлица (предимно суха), силна отпадналост и загуба на вкус и/или обоняние, затруднено дишане или недостиг на въздух, болка в мускулите, кислородно насищане, по-малко от 92 на сто (или по-малко от 88 на сто за пациенти с хронична обструктивна белодробна болест), пише в проекта за анекса към рамковия договор, който лекарският съюз и НЗОК трябва да подпишат, за да влезе в сила решението.

Да се преосмисли броят на задължителните критерии, поискаха обаче от Сдружението на общопрактикуващите лекари. Понякога дори и само един от посочените може да сочи сериозен проблем.

„Когато в края на август предлагахме да се назначава PCR по критерии, идеята беше те да са четири, като изрично беше отбелязано, че това подлежи на обсъждане, тъй като ситуацията се променя“, коментира председателят му д-р Любомир Киров.

Според него критериите, ако има такива, трябва да са два, най-много три. Освен това от сдружението смятат, че е по-добре направленията от тях да важат за бързи антигенни тестове, които са и по-евтини, а в случаите, когато пациент е дал отрицателен резултат, но продължава да се влошава, тогава да се насочва към PCR, обясни още д-р Киров.

Иначе изпратените за тест пациенти няма да показват направление в лабораторията, а уникален код. Той ще се генерира, след като личният лекар изпрати по електронен път направление към Националната здравна информационна система.

След регистрирането му в нея системата ще генерира уникален код, който ще се изпраща до личен лекар, а той от своя страна ще го дава на пациента си, пише в анекса. Това може да стане и по телефон или през някое от мобилните приложения, за да не се налага ходене до кабинета.

След като го получи, пациентът ще може да отиде във всяка една лаборатория, сключила договор с НЗОК и извършваща PCR тест.

Автор: "БАЗП"  Източник: "24 часа"

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 4162

Партньори