Начало

Италия в последните години от 2013 г. до 2018 г. във всичките четири сезона е със смъртност 68 000 загинали


Дата: 2020-03-25 17:41


 В момента сме съсредоточени в най-лошите цифри. Италия търпи най-много жертви от грипни епидемии по принцип, обясни в предаването „Тази неделя“ проф. Коста Костов – консултант по пулмология.

Той обясни още, че средната възраст на починалите там е около 80 години, но 99% от починалите имат вторични заболявания.

Белодробните заболявания като хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и астма не са между рисковите при епидемията от COVID-19, категоричен беше специалистът. Според него най-рискови са заболяванията, свързани със сърдечно-съдовата система.

„Италия в последните години от 2013 г. до 2018 г. във всичките четири сезона е със смъртност 68 000 загинали със сигурност имащи отношение към грипната епидемия“, посочи проф. Костов.

Той уточни, че за 2013 г. – 2014 г. починалите италианци са 7 000, през следващата година – 29 000 починали, а през 2017 г. вече са 24 000 починали при вероятна връзка с грип. В Китай умират по 5000 човека на ден от тютюнопушене, отбеляза още проф. Коста Костов.

В България ежегодно заболяват от белодробен рак не по-малко от 4000 души, повечето мъже, от катастрофи по пътищата си отиват около 1000 човека всяка година, а от лошото качество на въздуха, не по-малко от 18 000.

Най-честите симптоми на старта на болестта са: повишена телесна температура, слабост, мускулни болки и кашлица – по-често суха и по-рядко влажна . В началото, при представяне на лекаря, повишената температура може да липсва и да се появи малко по-късно, при постъпване в болница. Италиански лекари съобщават и за по-чести прояви на диария и при поне в половината от пациентите прояви на задух, който при останалите инфектирани е малко по-късна проява в развитието на клиничната картина. По-редки симптоми са тези от горните ДП – хрема, гърлобол, главоболие, продуктивна кашлица (с храчки), кръвохрак. Последните могат да липсват в клиничната картина.

Мерки за профилактика на инфекцията

Без ръкостискане! Използвайте юмрук, лек поклон, лакът и др. Разговаряйте с външни хора от по-голяма дистанция. Най-рисковата дистанция е до 1 м от вирусоносителя, затова е добре да спазвате по-голяма дистанция – над 2 метра. Все още не е определена безоспасната дистанция.

 

 

Автор: БАЗП  Източник: btv.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 3415

Партньори