Начало

Мнения и анализи

Предозиране с парацетамол


Дата: 2019-01-25 18:40


 Френското издание L’Observateur (http://www.nouvelobs.com/en-direct/a-chaud/47645-medicaments-pharmacien-quatre-conseilledoses-nocives.html) излезе с обезпокояваща публикация, чийто източник е Френската асоциация за защита на потребителите.

Анкетирани са 772 фармацевти в повече от 700 аптеки в цялата страна. Установено е, че всеки четвърти фармацевт (24 %), дава съвет за употребата на парацетамол в дози, които са увреждащи за организма, отпускайки едновременно различни препарати за настинка и хрема, които дублират в съдържанието си парацетамол.

„Въпреки, че максималната доза за парацетамол при свободно отпускане в аптеката е 3 грама на ден, 54% от фармацевтите дават съвет за по-висока доза“, констатира Асоциацията за защита на потребителите. „Дори по-лошо, в една от всеки четири аптеки (24%), фармацевтът, който отпуска медикаментите е препоръчал терапия, в която общият прием на парацетамол надхвърля 4 грама на ден, а това са опасни за здравето дози.“

Нека напомним, че в резултат на отравяне при остро предозиране на парацетамол или при дневна доза, надвишаваща максималната за по-продължителен период от време, в резултат на образуваните метаболити, се отключва каскада от окислително увреждане и митохондриална дисфункция.

Последващата възпалителна реакция предизвиква хепатоцелуларно увреждане и центрилобуларна некроза на черния дроб. Подобни ензимни реакции се индуцират и в екстрахепаталните органи като бъбреците и водят до дисфункция на екстрахепаталните органи.

Клиничната картина на интоксикацията с умерени количества се характеризират главно с гастроинтестинални симптоми - гадене и повръщане, леки електролитни нарушения. При приемането на по-голямо количество от лекарственото средство обаче може да се развие променено ниво на съзнанието, включително и кома, с прогресивна метаболитна ацидоза и развитие на полиорганна недостатъчност.

Нека припомним и заключенията на други научни публикации, касаещи употребата на парацетамол.

Учени алармират, че е възможно да съществува връзка между приема на парацетамол по време на бременността и последващо възникване на Синдрома на дефицит на вниманието (ADHD) при децата. Публикация в Pediatrics от 2017 г. (http://pediatrics.aappublications.org/content/140/5/e2016384) представя кохортно проучване, проведено в Норвегия.

В проучването са участвали 114 744 деца, 95 242 майки и 75 217 бащи. Изследователският екип открива, че употребата на парацетамол от бременните в продължение на 1-7 дни се свързва негативно с ADHD и този риск се увеличава правопропорционално с увеличаване на продължителността на прием на медикамента.

Нещо повече - при анализа на данните от бащите, учените установяват, че тези които са приемали парацетамол за 29 или повече дни преди зачатието, са имали два пъти повече деца с ADHD. Авторите смятат, че не само майчината употреба по време на бременността, но и бащината употреба преди зачатието би могла да бъде свързана с развитието на синдром на дефицит на вниманието.

Подобни наблюдения за вероятната връзка между приема на парацетамол от бременните жени и риска от развитие на ADHD, не се публикуват за първи път. В International Jurnal of Еpidemiology от 2016 г. (https://academic.oup.com/ije/article/45/6/1987/2617189) са публикувани резултатите от проследяването на 2 644 бременни жени от Center for Research in Environmental Epidemiology в Барселона. Те установяват, че децата, изложени поне веднъж през първите 32 седмици на бременността на прием на парацетамол, на 5-годишна възраст, са проявявали риск от импулсивност и хиперактивност в аутистичния спектър с 30% по-висок от този на останалите.

През 2013 г. Jurnal of Clinical Endocrinology & Metabolism публикува проучване, което заключва, че използването на парацетамол за повече от 4 седмици, особено в първият и вторият триместър на бременността може да увеличи риска от крипторхизъм при детето.

Публикация, в списание Lancet от 2008 г.(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18805332/) прави връзка между употребата на парацетамол през първата година от детството и вероятността за развитие на астма, риноконюктивит или екзема на 6-7 годишна възраст. Публикация на International Jurnal of Epidemiology от същата година посочва по-висок риск от астма и бронхит при деца до 18 месечна възраст, ако техните майки са употребявали парацетамол по време на бременността.

Тези публикации далеч не изчерпват списъка с проучвания за потенциалните рискове при употреба на парацетамол.

Всичко това ни води към въпроса колко безопасни са „безопасните“ медикаменти?

-->

Автор: "БАЗП"  Източник: nouvelobs.com

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 5007

Партньори