Начало

Мнения и анализи

Сред най-добрите в света сме по хирургия на ръка


Дата: 2018-07-13 16:22


Доц. д-р Маргарита Кътева, началник на Отделението по хирургия на ръка и реконструктивна хирургия в УМБАЛ „Софиямед“: Мечтата ми е в България да има няколко центъра по хирургия на ръка, казва един от най-добрите специалисти у нас

- Доц. Кътева, наскоро присъствахте на Европейския конгрес за хирургия на горен крайник. Къде сме ние в това направление?

- Нашето Отделение за хирургия на ръка и реконструктивна хирургия е на много високо ниво. Казвам го съвсем отговорно. Ние сме една голяма школа. Оформихме звено от специалисти - изключително амбициозни, с желание да изградят в България микрохирургия. Мисля, че се получи. Ученичка съм на проф. Матев, той успя така да ни амбицира, че да сме всеотдайни в работата и да станем добри хирурзи на ръката. Това

означава да можеш да правиш всичко,

което го пише в учебниците. Ние можем. Специално в периферната нервна хирургия сме наистина на най-високо ниво. От 2005 г. съм асистент на проф. Милези във Виена. Той е един от създателите на този вид хирургия в света. Два пъти в годината оперирам в неговата клиника. Оттам имам сертификат за правомощие да управлявам подобна клиника самостоятелно, което е сериозно признание.

- Търсят ли ви ваши колеги от чужбина, за да демонстрирате тънкостите на хирургията на ръка?

- Да, преди два месеца бях в Хонконг. На конгреса по хирургия на ръка в България беше поканена председателката на тяхното дружество. Тя дойде, видя за какво става въпрос и беше много приятно изненадана, че в малка страна като България се правят неща, които лично тя все още не прави. Аз работя плексусна хирургия от 2008 г., тя сега иска да започне, защото това е нещо, което се налага в света. По нейна покана отидох в Хонконг, където заедно оперирахме бебе на 3 месеца с акушерска парализа.

- За съжаление много хора у нас не знаят, че вие и вашият екип извършвате интервенции, за които често се търсят чужди клиники.

В Отделението по хирургия на ръка в „Софиямед“ правим всичко в областта на горния крайник и не само. Като се започне от вродените малформации на ръката, още на ранна възраст – 3, 4, 5 месеца, оперираме акушерска парализа. Това е високоспециализирана хирургия, която сме овладели отдавна. Хубаво е

хората да знаят, че такива травми се лекуват

не само консервативно. Когато има дете с такъв проблем, веднага трябва да се потърси нашата помощ. След 3-месечна възраст на бебето правим всичко възможно, за да спасим ръката, иначе тя остава като придатък към тялото, абсолютно безжизнена. Оперираме и при всякакви спешни състояния – порязвания, прекъсване на нерви и сухожилия, счупвания в областта на горния и долния крайник.

Другото, което правим, е присаждане на тъкани. Има донорни места в човешкия организъм, откъдето взимаме тъкан, и реконструираме, т.е пренасяме тъкани и изграждаме наново липсващите.

- В началото на годината „Софиямед“ беше сертифицирана като Център за хирургия на ръка от Европейския комитет за хирургия на ръка. Какво значение има това за болницата и лично за вас?

- Има изисквания, на които трябваше да отговорим. Сертификатът е

сериозно признание

за нас и означава, че можем да лекуваме всичко в областта на горен крайник. Освен от България имаме и много пациенти от чужбина – Гърция, Македония, Сърбия, Турция, Франция, Германия, Австрия. Много българи отиват в съответната клиника в чужбина, но колегите там им казват да се върнат в България и ги насочват към нас.

- Има ли медицински случаи, които са показателни на какво ниво е хирургията на ръка във вашия екип?

- Преди 4 месеца за първи път в България извършихме нервен трансфер на пациент при тотална плексусна авузия на горен крайник. При катастрофа миналата година млад мъж беше получил травма, в резултат на която плексусът беше изтръгнат от шията, а дясната му ръка беше напълно безжизнена. Човекът вече се чувства много добре, мускулът на ръката му работи и той борави с нея.

Този случай е уникален

и догодина ще го представим на световния конгрес по хирургия на ръка.

- Вие сте специалист с много опит. Предавате ли знанията и уменията си на младите лекари?

- Това е моята най-голяма гордост. Аз съм учила в годините, когато нашите учители малко трудно си даваха занаята. С много такт, деликатност и постоянство съм успявала да „открадна“ от тях. Това винаги много ми е тежало. Затова сега с удоволствие предавам наученото на специализантите. Те непрекъснато са около мен. Предоставила съм на тяхно разположение цялата литература, която съм събирала през годините. Могат да ме питат за всичко. Смятам, че за да си добър учител, трябва да знаеш много, а за да знаеш много, трябва да четеш непрекъснато. Аз продължавам да чета. Сега имам четирима специализанти. През есента ще дойде още един. Желанието ми е

да обуча повече млади лекари.

Предстои през септември да организираме поредния курс по хирургия на горен крайник за лекари, които вече имат специалност ортопедия и травматология. Ще организираме и курс по микрохирургия. Мечтата ми е в България да има няколко центъра по хирургия на ръка, но за тях трябва да има достатъчно специалисти.

- Как се насочихте към тази част на ортопедията?

- Това е най-елегантната област в ортопедията и травматологията. Баща ми имаше такава специалност и аз бях решила, че ще му подражавам. Той беше против, защото беше наясно, че за тази професия се изисква и физическо усилие. Да, но в тази голяма област има и хирургия на ръка и микрохирургия. Аз се насочих натам, бивш състезател по спортна стрелба съм и това много ми помага.

 Визитка: Доц. д-р Маргарита Кътева завършва медицина в Медицинския университет в София през 1983 г. От 1983 до 1987 г. е завеждащ отделение на Спешна медицинска помощ в районната болница в Елин Пелин. През 1987– 2013 г. е ординатор в отделение "Хирургия на ръка" в УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов". Била е началник на I-ва травматологична клиника в спешния институт. Специализирала е пластична и реконструктивна хирургия в Мюнхен, Германия, хирургия на периферна нервна система и реконструктивна хирургия на крайниците в Милези център, Виена, Австрия. Председател е на Българското дружество по хирургия на ръката. 

Автор: "БАЗП"  Източник: "24 часа"

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 5007

Партньори