Начало

Мнения и анализи

Оглеждайте се за кърлежи - не са заразни, ако са престояли малко


Дата: 2018-07-06 14:13


 "Цялата система на ХЕИ остана без лекари. Това на никого не прави впечатление, но започна много да се усеща. Като студент ми показваха кърлеж на хербарии", споделя професорът. "Не ходете там, където има треви и може да има кърлежи. Винаги се оглеждайте за кърлежи – престоял малко, кърлежа не може да ни зарази с инфекция. На сайта на РЗИ може да се види какво се прави при наличие на кърлеж", предупреждава Кантарджиев. http://srzi.bg/uploads//pages/Nachalna_stranica/1.Novini/preporaki_karleji.pdf . "В почти всички окръжни градове, 20% от кърлежите са заразени с лаймска болест", обясни той.

"Най-добре се унищожават комарите чрез заблатените места. Важно е да не допускаме до нашите жилища застояла вода. Във варели с дъждовна вода до седмици се излюпват много комари", съветва Кантарджиев.

Пръскането срещу кърлежи е добре, но не трябва след това да е валяло,трябва да има поредица от сухи дни, обясни той.

За да избегнем летните вируси, проф. Кантарджиев предупреди, че храната, която е от животински произход трябва да е добре термично обработена.

"Добре изпечена, добре сварена, не се ядат кюфтета-аланглета, добре опържена. И нещо важно – всяка животинска храна, стояла повече от четири часа на стайна температура, не в хладилник, е вече риск за здравето", обясни той.

Професорът предупреди да търсим лекарска помощ ако се почувстваме зле, вместо сами да диагностицираме, че сме болни от летен вирус. Той също така подчерта, че в съседни на България държави има доста случаи на морбили - в Източна Сърбия, в Северна Гърция и в Румъния. На този фон България "се държи добре", подчерта той.

Най-големият проблем на здравеопазването са диспропорциите. Не може едно нещо да се финансира, а друго изобщо. Знаете и при децата - това, което най-много вряка, му се дава всичко. Но това не значи, че то е най-здравото. Знам, че през септември ще бъдат внесени проект, за да се разберат проблемите на здравеопазването. Не може на едно място да има много и свръхмодерни болници, а на друго да няма хубава болница в радиус от 50 км. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев  за отношенията между лекар и пациент.

 

Автор: "БАЗП"  Източник: "24 часа"

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 5007

Партньори