Начало

Храни и добавки

Ползата от райските ябълки


Дата: 2017-11-28 16:27


 В сезона на гриповете и настинките не бързайте да влизате в аптеката. За по-добър имунитет може да ви помогне един истински „божествен" плод – райската ябълка. Освен с цвета си, „храната на боговете" привлича със сладкия си вкус и истински коктейл от витамини и минерали. Откриете ли я, сте намерили и перфектната комбинация за изрядно храносмилане и устойчив имунитет. Анемия, грип, високо кръвно и дори есенно-зимната меланхолия нямат шанс пред благодатното въздействие на райската ябълка.

Историците разказват, че „божественият плод” е роден в Япония и Китай. Представител е на семейство Абаносови и е изключително издръжлив на студ. Успява да запази хранителните си свойства дори при минус 20 градуса, вероятно затова е най-вкусен именно по Коледа. По правило, колкото по-оранжев е плодът, толкова по-добре е узрял, като за целта му трябва главно светлина. Райската ябълка може да се оцвети „до червено“ дори откъсната и оставена на прозореца. Изкусителният ярко оранжев цвят се дължи на високите стойности на бета каротин, също както при морковите. А както е известно точно тази съставка подобрява метаболизма и е основен източник на Витамин А за организма. Освен това Бета каротинът предпазва тялото от окисляване, стимулира имунната система и предпазва кожата от вредното влияние на UV лъчите. Но плодът не е „божествен“ само с това. Райската ябълка е истинска витаминозна бомба, защото съдържа изобилие от витамини - C, B1, B2, P, PP, витамин F и глутаминова киселина. Само една ябълка е способна да осигури около 50% от дневните нужди от Витамин А и до 20% от дневните нужди от Витамин С. Високо е също така и съдържанието на захари –  около 13% до 19% фруктоза и глюкоза, багрила и пектинови вещества. Пектинът е популярен регулатор на храносмилането, а комбинацията с витамини и фибри превръща „храната на боговете“ в истински защитник на имунитета.

Богат е също и минералният състав на райската ябълка. На първо място тя съдържа магнезий, който успешно се бори със сърдечните проблеми и анемията. Освен това предпазва организма от образуване на камъни.

Плодът е богат също на йод, който профилактира проблемите на щитовидната жлеза. Препоръчват се най-вече при тиреотоксикоза. Райската ябълка е отлично средство за профилактика и на атеросклероза. А съдържанието на витамин РР се бори успешно с умората и депресивните състояния и едновременно с това спомага за гладка, безпроблемна кожа и здрава коса. Съвременната медицина разчита на „божествения плод“ при проблеми с гастро-интестиналния тракт, заради съдържанието на пектин. Сокът от райска ябълка или отварата от плода се използват като отхрачващо средство. Смята се, че консумацията на райски ябълки подпомага възстановавянето на организма след заболявания, тъй като е перфектният антиоксидант.

Райската ябълка е и богат източник на микроелементи  - манган, мед, фосфор, калций и желязо, които имат незаменима роля при протичането на редица жизнени процеси. В състава на райската ябълка присъстват и допълнителни биологично активни вещества  - катехини и бетулинова киселина. Първите са известни с противовъзпалителните си и съдовоукрепващи функции, а бетулиновата киселина е известна с имуномодулиращото си и антитуморно действие. В списъка с полезни вещества са също лутеина, криптоксантина и зеаксантина, които са незаменими пигменти за очи. Те се натрупват в ретината и подпомагат зрението.

И не на последно място в една райска ябълка се съдържат само 70 калории.  Тя е сред най-нискокалоричните плодове, въпреки че в добре узряло състояние е много сладка. Една средно голяма райска ябълка съдържа около 15 грама въглехидрати, почти половината от които са във вид на диетични фибри. Така един плод набавя едва около 70 калории и предлага уникална възможност за допълване на всеки тип здравословно хранене.

Автор: "БАЗП"  Източник: clinica.bg

Коментари



Видео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 2887

Партньори