Начало

Новини

Капки под езика спасяват от алергиите завинаги


Дата: 2013-10-31 12:54


    Дозата се увеличава постоянно и постепенно в продължение на 3-5 години според степента на заболяването, докато се развие толеранс на организма. След достигане на максимална поносимост се постига трайно потискане на причинителя, поясни лекарят и допълни, че пречистените алергени могат да се поставят и с подкожни инжекции.
    Този метод е един от най-модерните и се прилага успешно в Европа в последните години, тъй като не потиска само алергичните прояви за момента, но лекува и самата причина. Той се нарича алергенна десенсибилизация и представлява вид алергенна имунотерапия.
    Десенсибилизацията позволява да се получи значимо и продължително намаляване на алергичните реакции по отношение на изявата на симптомите от носа, очите и бронхите, подчерта предимствата д-р Тихомир Мустаков. По думите на специалиста новата терапия е особено успешна при алергичен ринит и астма причинени от акарите (кърлежи) в домашния прах. Алергологът припомни, че те са особено активни през есента и зимата. В тези сезони са и най-многобройните случаи на алергична астма и ринити.
    Един милион българи страдат от алергия, показват данни на Българското дружество по алергология. Повечето от заболяванията на тези пациенти са причинени от домашните микрокърлежи в праха.
    Кихане, хрема, запушен нос, сърбеж в очите или гърлото са първоначалните симптоми на заболяването, което особено през есента и зимата подвежда не само болния, но и лекаря, че става дума за настинка или грип. Ако не се лекува, тази алергия довежда до отит (възпаление на средното ухо), синузит, хронична умора и астма.
    Осем на всеки 10 души, страдащи от алергичен ринит, се оплакват от ежедневни симптоми, като в едно от последните проучвания беше доказано, че болните прекарват средно 7 години, без да бъдат диагностицирани и лекувани.
    Алергията към домашни микрокърлежи не само засяха дихателните пътища и лигавицата на носа, в 54% от случаите тя нарушава качеството на съня.
    Световната здравна организация нарежда алергиите на 4-то място сред хроничните заболявания в световен мащаб. Между 30 и 40% от европейците са алергични, цифра, която се е удвоила през последните 20 години. От тях 15 - 20 на сто имат прояви на тежък алергичен ринит, който, ако не бъде лекуван, може да се усложни със синузит, носна полипоза, астма. СЗО оценява, че до 2050 г.  половината от населението на Земята може да бъде засегнато най-малко от една алергична болест.

Автор: Мартина Павлова, БАЗП  Източник: www.monitor.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 3682

Партньори