Начало

Храни и добавки

Предозиране с витамини


Дата: 2013-08-29 17:58


    Мастно-разтворимите витамини, като витамините А, D, Е и К, се съхраняват в мастните депа на организма, така че те могат да се натрупват и да доведат до сериозни странични ефекти.
    Ако разгледаме например сокът от моркови, обикновено се смята, че е безвреден, но ако се предозират някои витамини и минерали може да има сериозни странични ефекти. Гаденето, повръщане, диария и обрив са общи симптоми за предозиране. Говорете с вашия лекар преди да започнете да приемате всякакви допълнения.

    Предозиране с витамин А


    Основната причина, за която трябва да внимавате при предозирането на витамин А, е че той е мастно-разтворим, което означава, че може да се натрупа в организма и да доведе до много странични ефекти.
    Консумирането на повече от препоръчваната дневна доза на витамин А може да доведе до състояние, известно като хипервитаминоза А. Първите признаци са замъглено зрение и главоболие. Други ефекти на предозиране включват повръщане, диария, гадене, виене на свят, шум в ушите, умора, безсъние, раздразнителност, кожен обрив, косопад, болки в ставите, менструални проблеми, увреждане на черния дроб, нарушение в растежа на костите или остеопороза и увреждане на нервната система.
    Ако бременни майки вземат излишните количества витамин А, може да доведе до вродени дефекти. Говорете с Вашия лекар преди да започнете да приемате някакви хранителни добавки.

    Предозиране с В комплекс

    Bитамините В са набор от хранителни вещества, които са от съществено значение за човешкия живот. Витамини, или B комплекс витамини B-1, B-2, B-3, B-5, B-6, B-7, B-9 и B-12. Тези витамини са наричани също тиамин, рибофлавин, ниацин, пантотенова киселина, пиридоксин, биотин, фолиева киселина и кобаламин. Обикновено излишните витамини от група В се отделят чрез бъбреците. Както при другите витамини, така и В витамините могат да се предозират.

    Предозиране с витамин В1 - тиамин

    Витамин В1 е част от В комплекс и е необходим за правилното хранене. Тъй като витамин B1 е разтворим във вода, може да се съхранява в организма, така че ако вземете повече от него, организмът ще изхвърли излишъка чрез урината. Предозиране с витамин В1 се среща много рядко. Въпреки това, витамин В1 може да причини нежелани реакции, дори и когато се приема в малки дози. Както при всяка друга хранителна добавка, трябва да се консултирате с Вашия лекар преди да започнете да приемате витамин В1.
    Един от симптомите на приемането на прекалено много витамин В1 е разстроен стомах. Разделете една голяма доза на няколко по-малки дози през целия ден, за да намалите риска от стомашно разстройство. Прием на витамин В1 с храна също може да помогне.
    В редки случаи предозирането с витамин В1 може да предизвика алергична реакция. Най-честите симптоми на алергичната реакция са дразнене на кожата, сърбеж или обрив. Други симптоми, но в редки случаи могат да бъдат гадене, виене на свят, задух и подуване на ръцете, лицето, устата или гърлото.

    Предозиране с витамин В2 - рибофлавин

    Има няколко потенциални странични ефекта от високи дози на рибофлавин. Най-сериозните нежелани реакции са повишена честота на алергични реакции при пациенти, приемащи високи дози на рибофлавин. Симптомите на алергични реакции включват подуване на лицето или езика, треска и затруднено дишане. Консултирайте се с лекар, ако имате такива симптоми след прием на витамин B-2. Рибофлавин също може да причини безвредно жълто-оранжево оцветяване на урината ви.

    Предозиране с витамин В3 - ниацин

    Предозирането на ниацин, витамин B-3, може да доведе до редки нежелани реакции. Най-очевиден симптом на ниацин предозиране е замъгляване на зрението. Можете да получите стомашно-чревни симптоми като гадене, стомашни болки и повръщане.

    Предозиране с пантотенова киселина - витамин В-5 и биотин - витамин B-7

    Пантотенова киселина - витамин В-5 и биотин - витамин B-7 са необходими за нормалната обмяна на веществата и разграждането на протеините и въглехидратите. Високите дози на витамин B-5 може да доведе до тежка диария. Не са известни токсични ефекти, свързани с прием на биотин.

    Предозиране с витамин В6 - пиридоксин

    Витамин B-6 се намира в три свързани форми в храните - пиридоксин, пиридоксал и пиридоксамин - всички от които са приложени към фосфата група, когато те влязат в тъканите. Подобно на други витамини от група В, витамин B-6 е разтворим във вода, което означава, че е лесно да се елиминира в урината. Затова е малко вероятна токсичност, дължаща се на приема на витамин В-6 в разумни дневни дози, но редовната консумация на повече от 200 мг може да предизвика нежелани реакции.
    Известно е, че предозирането на витамин В6 - пиродоксин причинява различни мускулни или нервни проблеми.

    Предозиране с витамин В9 - фолиева киселина

    Приемането във високи дози на витамин В-9 или Фолиевата киселина е опасно. Обикновено фолиева киселина се дава, за да запазите нервите здрави и да осигури здравословна бременност. Въпреки това в дози по-голями от 15000 мкг на ден, витамин B-9 може да доведе до увреждане на централната нервна система, предупреждава Американската асоциация за бременност. Това може да се прояви като двигателни нарушения, парализа, болка или изтръпване.

    Предозиране с витамин В12 -кобаламин


    Прекомерния прием на кобаламин, или витамин B-12, може да доведе до някои симптоми при пациенти. Може да се образуват кръвни съсиреци, сърбеж, диария и сериозна алергична реакция. За да избегнете тези симптоми на витамин B-12, консултирайте се с вашия лекар.

    Предозиране с витамин С

    Витамин С е водно-разтворим витамин, който се намира в много плодове и зеленчуци. Витамин С играе важна роля в образуването на колаген, а също така действа като антиоксидант и като част от имунната система. Въпреки че трябва да се консумира витамин С всеки ден, твърде голямо количество може да бъде токсично. Допустимата горна граница за витамин С е 2000 мг на ден, или 2 г, което означава, че дози над тази могат да се считат за предозиране.
    Някои от най-честите симптоми на предозиране на витамин C са свързани с храносмилателния тракт. Ако консумирате повече от 2000 мг витамин С, може да се развие тежко стомашно-чревно дразнене и диария. Продължителни епизоди на диария или повръщане могат да доведат до дехидратация, което води до изключителна жажда, умора, слабо отделяне на урина и понижаване на кръвното налягане. Диарията и повръщането могат също така да причинят електролитен дисбаланс. Предозирането на витамин С може да доведе и до камъни в бъбреците. Това е много опасно за хора, които вече са имали проблеми с това.

    Предозиране с витамин D

    Предозирането на витамин D се нарича хипервитаминоза D, или витамин D токсичност. Ефектите на витамин D предозиране включват стомашно-чревни нарушения, повишено кръвно налягане и повишени нива на калций в кръвта (хиперкалциемия), което може да доведе до нередовен сърдечен ритъм и други медицински проблеми.
    Безопасната горна граница за прием на витамин D, определена от Института по медицина, се определя на 2000 международни единици (IU) на ден. Говорете с Вашия лекар за най-добрата доза, ако възнамерявате да приемате добавки с витамин Д по каквато и да е причина.
    Гадене, повръщане, запек и загуба на апетит са всички симптоми на предозиране с витамин D, които могат да повлияят на стомаха и стомашно-чревния тракт. Въпреки че те не са най-сериозните странични ефекти на витамин D токсичност, стомашно-чревните проблеми могат да бъдат ранни индикатори на хиперкалциемия, които могат да доведат до допълнителни здравословни проблеми.

    Предозиране с витамин К

    Витамин К се отнася към семейството на мастно-разтворимите витамини, които доказват, че са от съществено значение за правилното здраве. Вашето тяло може да абсорбира витамин К от храната или от бактерии, които синтезират витамин в храносмилателния ви тракт. Витамините К-1 и К-2, които идват от естествени източници, са безопасни дори и при високи нива, докато при консумация на синтетична форма на витамин К, наречен витамин К-3, може да доведе до нежелани реакции, консумиран в големи количества.
    Един потенциален страничен ефект на витамин К предозиране е окислително увреждане на клетките и тъканите. Окислителното увреждане възниква в резултат на наличието на реактивни кислородни видове, или свободни радикали. Генерирани в рамките на вашите клетки след излагане на радиация, или дори като страничен продукт на клетъчния метаболизъм, реактивните кислородни видове ще повредят вашите клетки като реагират с вашето ДНК, протеините и клетъчните мембрани. В крайна сметка се увеличава рискът от редица заболявания, включително и рак.
    Друг потенциален страничен ефект на витамин К предозиране е увреждане на черния дроб при бебета, които приемат добавки под формата на витамин К. Витамин К е мастно-разтворим витамин, което означава, че е невъзможно да се отделят излишните количества витамин в урината. Вместо това, излишъкът на витамин К ще се съхрани в мастните клетки и в черния дроб. Това натрупване може да се окаже особено вредно за кърмачета, чието ниско тегло ги прави податливи на токсични реакции.     Линус Паулинг институт доказа, че инжектирането на витамин К-3 може да доведе до увреждане на черния дроб - намаляване на функционирането му и жълтеница при новородени.
    Винаги се консултирайте с медицински специалист преди да вземете, или да дадете на дете каквато и да било добавка, за да се избегнете риска от увреждане.

Автор: Мартина Павлова, БАЗП  Източник: www.media.silabg.com

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 3507

Партньори