Начало

Мнения и анализи

Пет са акредитираните лаборатории за генетични изследвания, каза проф. Кременски


Дата: 2011-05-16 14:29


Това обяви по време на форума „Правото да знам” проф. Иво Кременски, началник на Националната генетична лаборатория при Университетска болница „Майчин дом“ – София. Той обясни, че лабораториите, които са акредитирани са пет и се намират в петте университетски центъра – София, Варна, Пловдив, Плевен и Стара Загора. Те са свързани към сървър, намиращ се в София, и помежду си с общ софтуер, чрез който може да се обработват всички постъпили в тях изследвания. „Така вместо жените да се разкарват до София могат да си направят изследванията в някоя от останалите акредитирани лаборатории. Но ако пациентът е от друг град лекарят не бива да разкарва пациента до лабораторията. Може да се вземе кръв, да се опише клиничната картина и да се пратят на специализираната лаборатория, където да се направят изследванията. След 2-3 дни жената може да си види в Интернет резултата с коментар”, коментира специалистът по генетика.

Проф. Кременски каза, че за да се достигне качеството, което се постига в София в другите лаборатории трябва да се правят 10 000 изследвания на година. В столицата в момента се правят 18 000, във Варна – 3000, а в Плевен 1000. Свързването в обща система към Националната генетична лаборатория обаче гарантирало качеството на биохимичния скрининг и във Варна и в Плевен. Лабораториите в Пловдив и Стара Загора били включени в системата, но все още чакали нужните реактиви. Към нея искали да се включат и по една лаборатория от Русе и Бургас. Проф. Кременски коментира, че напоследък други 7-8 лаборатории претендирали, че могат да правят биохимичен скрининг за генетични заболявания, но те не били специализирани и често обърквали жените. „За Бога, бременни, избирайте лабораториите”, призова той.

Проблем, който може да се реши с помощта на информационните технологии, е и липсата на достатъчно специалисти. Според проф. Кременски в момента имало едва 12 специалисти по генетика, като повечето са в София. Акушер-гинеколозите, които можели да направят наистина качествени изследвания пък били едва 30-35. Малко били и лекарите, които се занимавали с лечение на редките заболявания, защото специалностите им не са комерсиални. Проф. Кременски коментира, че ако услугите на специалистите се използват с помощта на телемедицината това ще спести разкарването на пациентите до София или друг голям град.

Автор: БАЗП  Източник: zdrave.net

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 1785

Партньори