Пет са акредитираните лаборатории за генетични изследвания, каза проф. Кременски
2011-05-16 14:29:00

На България в момента липсват достатъчно акредитирани лаборатории, които да правят качествени генетични изследвания на бременните жени.

Това обяви по време на форума „Правото да знам” проф. Иво Кременски, началник на Националната генетична лаборатория при Университетска болница „Майчин дом“ – София. Той обясни, че лабораториите, които са акредитирани са пет и се намират в петте университетски центъра – София, Варна, Пловдив, Плевен и Стара Загора. Те са свързани към сървър, намиращ се в София, и помежду си с общ софтуер, чрез който може да се обработват всички постъпили в тях изследвания. „Така вместо жените да се разкарват до София могат да си направят изследванията в някоя от останалите акредитирани лаборатории. Но ако пациентът е от друг град лекарят не бива да разкарва пациента до лабораторията. Може да се вземе кръв, да се опише клиничната картина и да се пратят на специализираната лаборатория, където да се направят изследванията. След 2-3 дни жената може да си види в Интернет резултата с коментар”, коментира специалистът по генетика.

Проф. Кременски каза, че за да се достигне качеството, което се постига в София в другите лаборатории трябва да се правят 10 000 изследвания на година. В столицата в момента се правят 18 000, във Варна – 3000, а в Плевен 1000. Свързването в обща система към Националната генетична лаборатория обаче гарантирало качеството на биохимичния скрининг и във Варна и в Плевен. Лабораториите в Пловдив и Стара Загора били включени в системата, но все още чакали нужните реактиви. Към нея искали да се включат и по една лаборатория от Русе и Бургас. Проф. Кременски коментира, че напоследък други 7-8 лаборатории претендирали, че могат да правят биохимичен скрининг за генетични заболявания, но те не били специализирани и често обърквали жените. „За Бога, бременни, избирайте лабораториите”, призова той.

Проблем, който може да се реши с помощта на информационните технологии, е и липсата на достатъчно специалисти. Според проф. Кременски в момента имало едва 12 специалисти по генетика, като повечето са в София. Акушер-гинеколозите, които можели да направят наистина качествени изследвания пък били едва 30-35. Малко били и лекарите, които се занимавали с лечение на редките заболявания, защото специалностите им не са комерсиални. Проф. Кременски коментира, че ако услугите на специалистите се използват с помощта на телемедицината това ще спести разкарването на пациентите до София или друг голям град.Автор: БАЗП  Източник: zdrave.net
коментари


За да напишете коментар, трябва да имате регистрация в сайта на БАЗП или чрез фейсбук.
Намерете ни във Facebook
Намерете ни в Google+
Жалба и консултации
Посетете нашите нови секции на сайта за жалба и консултации към нас:

Изпрати жалба към нас
Изпрати заявка за консултация
Повече за лекарските грешки тук