Начало

Новини

Катедра "Спешна медицина" към МУ – София предлага проф. Митев


Дата: 2011-05-09 12:51 

Това предлага ректорът на МУ – София проф. Ваньо Митев. Целта е всички клиники, свързани с тази специалност, в които в момента се обучават студенти – главно в „Пирогов” и в ИСУЛ – да бъдат обединени в такава катедра, която да се занимава с обучението на студентите, както и на парамедиците, каза той пред БНР.

„Това, което правим в момента, е да се изготви един конспект с необходимите въпроси, за да може да се знае съвсем точно какво ще се изучава. Какви изпити ще се съдържат, какви преподаватели ще бъдат ангажирани и откъде ще се вземе хорариумът”, обясни проф. Митев. Той бе категоричен, че у нас има необходимост от парамедици. Вече работим по уточняването на това какво ще се учи, увери той и изрази надежда университетът да има готовност от следващата учебна година да започне обучението на парамедици.

Идеята за Катедра по Спешна медицина бе приветствана от ректора на варненския Медицински университет проф. Анелия Клисарова. „Мисля, че можем да се обединим университетите заедно и да направим такива програми, за да могат те да са адекватни на нуждите, които поставя пред нас държавата”, коментира тя. Проф. Клисарова също заяви, че парамедиците са необходими за страната ни. „Ние досега имахме едно такова обучение, което наричахме фелдшери. Което постепенно изчезна, и аз не мога да кажа защо. Тези фелдшери в известна степен изпълняваха ролята на парамедиците”, каза проф. Клисарова. Тя заяви, че ако реформата ще се прави, то тя изисква две неща: „Едното е една суперорганизация и оборудване – като говорим, че ние ще дадем спешна помощ, тя линейката не може да е такава, каквито са междуселските линейки в момента. Тя трябва да бъде една мини-реанимация, така че да бъде адекватна на знанията на лекаря или парамедика, който ще е там. И да може да има такова оборудване, което да му помогне да окаже тази първа помощ. И съответната прекрасна организация, защото виждате – недостиг на линейки, лоши пътища, задръствания – това е също изключително важно.” Вторият момент, по думите й, е обучението на парамедиците, както и на спешните лекари. Според нея, то ще изисква период от около две години.

И двамата ректори изразиха одобрението си към концепцията на МЗ за спешната помощ, но отбелязаха, че тя ще изисква много средства.

Автор: БАЗП  Източник: zdrave.net

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 1785

Партньори